Tillbakablick på 2010-talet
Foto: Söderlund Tommy
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Hur kommer våra barn att uttrycka sig om hur de upplevde 10-talet? Kanske kommer de att berätta för sina barn, våra barnbarn, att då fanns det minsann inte så mycket tekniska hjälpmedel. Man fick klara sig med PC och mobiltelefon. Det mest ofattbara fortsätter de, var att man ännu använde förbränningsmotorn, och mängder av fossila bränslen i olika kretslopp. Men det var också då det vände. Det var då ny teknik hjälpte människan och jordklotet att bryta den negativa spiral som pågått de senaste 100 åren med ständigt ökande befolkning, ökad konsumtion, och därmed också ökande växthusgasutsläpp, och mängder av andra miljöproblem.
Det som var avgörande för vändningen var en vilja och en insikt hos många att förändra. Politikerna stöttade med investeringsstöd till klimatsmarta och miljövänliga tekniker. Den förhatliga byråkratin från 00-talet lyckades man dra ner till en mer rimlig nivå. Det var inte längre oöverstigligt att ansöka om att dra igång bioenergiproduktion i liten skala. Företagare kände också en tydlig efterfrågan på marknaden och ett stöd ifrån samhället och var därför beredda att ta de risker det medförde att ge sig in på ett nytt område och en ny marknad, dessutom med ny teknik.
10-talet var också decenniet då den svenska livsmedelsproduktionen bröt sig loss från att länge ha följt USA-trenden om industrialiserad matproduktion. Svensken slog näven i bordet och sa ifrån. Från att under en längre tid varit helt fixerade vid pris och noll koll på innehåll, vaknade den då ganska överviktiga och i många fall lite halvkrasslige svenske konsumenten. Helt plötsligt ställdes frågor om E-nummer, närproducerat, djurskydd, ekologiskt, hälsoaspekter och mycket mer.
Livsmedelsindustrin och bönderna gjorde gemensam sak och närmade sig konsumenterna vilka krävde transparens i hela kedjan. Intresset för var maten kommer ifrån, hur den är producerad, vad den innehåller och hur den luktar och smakar gjorde att livsmedelsindustrin i många fall fick tänka om och tänka nytt. Även handeln tvingades att byta fokus, för att kunna tillgodose efterfrågan. De centrala upphandlingarna med gigantiska volymer var för fyrkantigt. Efterfrågan av mångfald och unika produkter, och den enskilde handlarens lokalkännedom om kunder och producenter ledde till nya mer flexibla upphandlingssystem.
Önsketänkande, tänker någon. Ja kanske, men jag tror att det är viktigt att man tänker om framtiden. Att man ibland släpper taget lite och tillåter sig att sväva ut i det blå. Med hjälp av de tankarna kan man sen vara med och forma framtiden, sin egen och andras. Förhoppningsvis tänker våra barnbarn positiva tankar om de förändringar vi fick till stånd på 10-talet.