LIBERAL KOMMENTAR
”Keep calm and carry on” var budskapet på en affisch från den brittiska regeringen som skulle stärka det brittiska folkets moral inför andra världskriget. Affischen kom dock aldrig att användas och kom först till allmänhetens kännedom 2000.
Sedan dess har den tryckts på otaliga t-shirts, planscher, muggar – sida vid sida med andra turistföremål som bär den klassiska Union Jack-flaggan.
Fredagsmorgonens besked om att 55 procent av de röstberättigade röstade nej i omröstningen om självständighet för Skottland innebär att Union Jack-flaggan inte berövas sitt skotska, blå fält.
”Keep calm and carry on” verkar även vara beskedet om relationen mellan Skottland och England, även om en hel del förändringar kommer att ske på marginalen.
Storbritanniens premiärminister David Cameron meddelade tidigt på fredagsmorgonen att Skottland nu kommer att få större självbestämmanderätt vad gäller beskattning, utgifter och välfärd.
Ett första styrdokument presenteras redan i oktober medan nya lagförslag planeras i januari.
Tories, Labour och Liberaldemokraterna skrev samtliga under ett löfte innan omröstningen där de garanterade att öka Skottlands självbestämmande om det blev ett nej till självständighet.
Det finns olika uppfattningar bland de tre partierna om exakt vilken beskattningsrätt det skotska parlamentet nu ska få rätt till, och Liberaldemokraterna menar att Storbritannien bör gå i en mer federal riktning. Detaljerna åsido, så är frågan nu avgjord för lång tid framöver.
Drottning Elizabeth II behöver inte gå till historien som ”The Last Queen of Scotland”.
Skottlands självständighetsomröstning har orsakat stor oro i hela Europa. Exempelvis har Spanien, med anledning av landets egna regionala frågor kring Katalonien och Baskien, varit föga roat av tanken på att en region skulle tillåtas bryta sig loss.
Mardrömsscenariot var att Skottland vid ett ja skulle påverka diskussionen om Brexit, den omröstning om huruvida Storbritannien ska lämna Europeiska Unionen eller inte, som David Cameron lovat det brittiska folket vid en valseger i maj 2015. ’
Cameron har spelat ett högt spel genom att öppna för denna omröstning. Det brittiska missnöjespartiet UKIP använder EU som slagpåse för sin nationalistiska politik, och det har varit Camerons förhoppning att blidka opinionen genom att utlova en folkomröstning.
Att Skottland nu sade nej räddar David Camerons politiska karriär samtidigt som det, om inte minskar, så i alla fall hindrar de bubblande missnöjesyttringarna i England från att svälla.
Men Camerons kampanjande för ett nej riskerar endast bli en uppvärmning inför den än större folkomröstningen om Storbritannien ska fortsätta vara med i Europeiska Unionen.