Tillhör sällskapet Almedalsnördar

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Politik2011-07-16 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Oavsett vad man kallas eller behäftas med för egenskaper när man passerar som Almedalsnörd, så måste jag bekänna mig som tillhörande det sällskapet. Föregående vecka var rent ut sagt himmelsk och mitt i all stress, alla seminarier och alla nya bekantskaper, viskade jag tyst för mig själv: "låt det aldrig ta slut!".

Detta demokratikalas, denna kunskapsfest som dukas upp likt det allra smaskigaste smörgåsbord och det är bara att ta för sig - så mycket man orkar! Jag orkade en hel del, men var rejält trött när veckan var över.

Jag fick förmånen att delta i ett flertal intressanta samtal. Bland annat var jag gäst i Expressens lunchpanel, där LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) diskuterades. Socialstyrelsens representant var mycket kritisk till de svenska kommunernas agerande och visade föga förståelse för att viljan är mycket god, men att det föreligger svårigheter så väl ifråga om bedömning som ekonomi.


Förstatliga LSS
LSS är en rättighetslagstiftning och individen ska självfallet få det han/hon har rätt till, men det är ett problem att LSS ska balanseras inom den kommunala budgeten och det är dessutom rimligt att kräva att bedömningen av behovet är likvärdig, oavsett om du lever i Ystad eller Haparanda. Socialstyrelsens granskning visade tydligt att så inte är fallet idag. Det är ett problem ur rättssäkerhetssynpunkt.

Ett problem som jag tror - åtminstone delvis - skulle avhjälpas genom att den personliga assistansen förstatligas och därmed blir föremål för en mer likvärdig bedömning. En hållning som Försäkringskassan och Sveriges Kommuner och Landsting är rörande överens om och som förhoppningsvis vinner gehör hos riksdag och regering.

Utöver LSS-panelen bevistade jag en mängd seminarier och "happenings", men hann också bemanna Region Gotlands "flytta till Gotland"-bod en stund. En härlig upplevelse med många goda samtal som i sin tur gav uppslag till fortsatt förbättrings- och förändringsarbete, inte minst ifråga om den kritiska situationen på vår bostadsmarknad. Som helhet tycker jag att Almedalsveckan än en gång blev en succé och jag hoppas att nästa år blir om möjligt ännu bättre och att ännu fler känner sig manade att söka sig till Almedalen för att delta i demokratikalaset!


Lite mallig
Det är extra mycket som sker på Gotland sommartid. För mig utövar Bergmanveckan en sällsam dragningskraft. På grund av arbetsbelastning såg ett besök på Fårö under den veckan dock ut att frysa inne, men slutligen blev det ändå av. Till min stora förtjusning fick jag avnjuta pjäsen "The day ends early", vilken inte satts upp på över 60 år. En näst intill magisk upplevelse under en sagolik sommarkväll.

Med Almedalsveckan, Bergmanveckan och mycket annat i färskt minne, är det lätt hänt att man blir snudd på lite mallig; vi gotlänningar har så sanslöst mycket att vara stolta över och rädda om!