Timanställda och färjorna
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I början ges information om hur sommaren varit ur besöks-och turismsynpunkt. Säkert blir det debatt om det är en trendförskjutning på gång i den gotländska turismen. Säsongen förskjuts allt mer åt hösthållet. I juni är det dött medan turisterna fortsätter att komma under augusti och september. Särskilt i år när vi haft så sagolikt fint väder under sensommaren och hösten.
Bland frågorna som ställs finns en från Lars Thomsson (c) om framtidens färjetrafik. Han vill veta hur kommunstyrelsens ordförande Jan Lundgren (s) ser på hot och möjligheter i det upphandlingsunderlag som Rikstrafiken tagit fram. Det blir säkert spännande. Redan har ju ett hot avvärjts, nämligen riskerna att gotlänningarna ska få dyrare biljettpris under sommaren. Tack vare noggrann genomläsning av Trafikantrådet och kanske speciellt från den kunnige Nils Nordenbrink, så har Rikstrafiken rättat till denna nackdel. Det kan vi glädjas åt.
Men säkert finns det annat som oroar och kanske viktigast av allt, det vore bäst för Gotlands framtid om vi fick en långsiktig ram för hur vår livsnerv med fastlandet ska fungera. Den ryckighet som uppstår när pengarna inte räcker och hot om prishöjningar eller turförsämringar uppstår är förödande för Gotlands utvecklingsmöjligheter. Vi måste ha tydliga och långsiktiga spelregler. Annars vågar inte företagare investera på Gotland.
En annan fråga som säkert leder till debatt är från moderaten Lena Simonsson om varför Åke Svensson nu inte vill hyra ut operationssalar, när han svarat positivt på frågan tidigare. Det ska bli intressant att höra om de borgerliga förstår det svåra dilemma, som det innebär att ägarna av det senast aktuella bolaget som vill hyra operationssalar, är två heltidanställda läkare i Gotland kommun. Förstår de borgerliga dilemmat med denna bisyssla och att det kan verka förtroendeskadande att dribbla med operationer ena gången som kommunanställda och andra gången som privat bolagsägare.
Dessutom har Lars Thomsson (c) frågat kommunalrådet Sonia Landin (s) om hur hon ser på det stora antalet timanställda i Gotland kommun. Det ska bli mycket intressant att höra den debatten. Vill Thomson minska antalet timanställda? Eller tycker han som sin partiledning att det är bra med osäkerhet i anställningen och låga löner? Och vad tänker Sonia Landin göra åt det stora antalet timanställda? Stämmer det med ambitionen att Gotlands kommun ska vara en mönsterarbetsgivare?