Tio år i skolan - försök här med

Politik2006-07-22 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Några veckor kvar av sommarlovet och de flesta elever vill väl inte ens tänka på skolan. Särskilt gäller det kanske de elever som inte nått upp till godkända betyg i något av grundskolans tre kärnämnen: matematik, svenska och engelska.
Antingen så väntar ett sista nionde skolår där allt ska göras för att de ska förändra icke-godkända till godkända betyg eller så väntar ett år på gymnasieskolans individuella program. Ingen dröm något av det.
I Mölndals kommun utreder man nu möjligheterna att införa ett tionde skolår. Istället för att eleverna ska gå vidare till gymnasieskolan ska eleverna utan godkända betyg i kärnämnena erbjudas ett frivilligt tionde skolår.
Ett utmärkt förslag. Grundskolan borde ta ansvar för dem som inte når målen i grundskolan. Tyvärr är det idag väldigt lätt för grundskolan att skjuta problemet framåt till gymnasieskolan. Det är allt för många elever som inte når målen, det beror på flera olika faktorer. Skolans målsättning måste vara att ingen ska gå ut utan fullgoda kunskaper i kärnämnena.
Det handlar inte bara om de elever som inte får godkända betyg, det handlar också om de som får godkänt trots att de inte nått målen.
När eleverna sedan kommer vidare till gymnasiet utan de faktiska kunskaperna så skapar det stora problem för eleverna. Ett godkänt betyg ska inte ges av snällhet. Eleven ska ha nått målen, allt annat är tjänstefel.
För att få ordning på den svenska skolan och ge alla elever chansen att nå målen måste eleverna också få misslyckas. De måste få se att om de inte når målen så blir det inget godkänt betyg och ingen gymnasieskola.
Ett tionde år är ett utmärkt sätt att se till att ingen kryper igenom utan att kunna läsa, räkna, skriva och prata engelska. Det tionde året ställer stora krav på lärarna och skolan. Det får inte bli ett kvarsittningsår. På det tionde året ska man ta igen det som tidigare missats av olika anledningar och kraven på eleverna ska inte var låga. Men eleverna ska också kunna ställa krav på flera pedagogiska metoder och kanske ska de kunna göra praktik samtidigt.
På Gotland var det många elever som inte klarade kraven för att bli godkända. Gotlands kommun borde våga prova med ett frivilligt tionde skolår. Det skulle kunna hjälpa många och minska utslagningen på gymnasieskolan.