Tjäna pengar lär oss att arbeta
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Arbetet och lönen blir ett steg in i vuxenlivet och självbestämmande.
De rödgrönas förslag på ungdomsskatt gör det dyrare för kommunen och företagen att anställa unga. Om vi räknar på att en ungdom tjänar ungefär 50 kronor i timmen och skall arbeta 40 timmar under tre veckor så skulle det ge en lön på 6 000 kronor. Utöver lönen så skulle arbetsgivaren behöva betala arbetsgivaravgifter på 929 kronor. Det är vad som gäller idag med alliansens politik. Skulle vi istället räkna mot de rödgrönas förslag så skulle arbetsgivaren behöva betala 1 885 kronor. Det säger sig självt att om kostnaden per anställd ungdom ökar från 929 kronor till 1 885 kronor i arbetsgivaravgifter så måste den kostnaden dras någonstans. Resultatet riskerar då att bli antingen sänkt lön eller färre ungdomar som anställs.
En sänkning av lönen från 6 000 kronor till 5 272 kronor innebär mycket för den unge. Det är mindre pengar att spara. Det är mindre pengar att spendera (och därmed ha roligt för).
Att färre ungdomar får sommarjobba vore ännu värre eftersom det skulle innebära att färre fick möjligheten att prova på arbetslivet och utvecklas.
Varför utvecklar man inte ett projekt om sommarföretagande som ett alternativ till sommarjobbet? Där kommunen och näringslivet hjälps åt att förmedla kontakter mellan lokala entreprenörer och skolungdomar. Under en del av sommarlovet får man testa på att starta och driva ett företag.
Jag tror att många ungdomar skulle uppleva det som väldigt utvecklande och roligt. Det skulle också stimulera ekonomin genom att man skapar en positiv attityd till att driva företag.
Det skulle vara ett steg på vägen för att göra företagandet till ett lika självklart val som att söka anställning efter studierna.