Tjänar pengar på rädsla och osanningar

Politik2016-01-08 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Mitt bagage och jag har varit ute och rest. När vi reser utgör vi alla en fara för varandra. Så vi har blivit röntgade och genomgångna på olika flygplatser, halvtomma flaskor har kastats som den potentiella fara en halv Ramlösa utgör för andra resenärer.

Känns lite dystert men det råder ju ingen brist på sådant som kan skrämma livet ur oss.

Klimatförändringar, terrorattacker, våld och övergrepp skapar mängder med ångest och rädsla. Det kanske inte är så konstigt att vi jagar det som vi tror kan ge oss lite lugn och ro i själen, kontroll och övervakning. Vi söker trygghet men det vi får kan vara en ännu större otrygghet.

För det enda som kan göra oss trygga är den tillit och tilltro vi har till mänsklighetens förmåga att hantera kriser och det är den som brister.

Fakta är inget som vi tror något särskilt mycket på heller. Det är inte utan anledning ett av de svenska nyorden i år är faktaresistens. Våldsbrottsligheten går ner, men vad hjälper det om vi tror att den går upp. Man törs inte gå ut nuförtiden säger framförallt äldre damer som är den grupp som är minst våldsutsatta. Kvinnor borde också vara mera rädda för att gå hem än för att gå ut för det är i hemmet våldet mot kvinnor sker.

Sociala medier svämmar över av osanningar och hittepåhändelser som gör sitt till för att vi ska känna oss ännu mera otrygga. Men eftersom man aldrig riktigt kan veta så håller vi oss till det gamla ordspråket om att det inte finns någon rök utan eld även om det gör det mer och mer.

Vi sätter upp övervakningskameror, anlitar väktare och borrar upp titthål i dörrarna i tron att vår trygghet kommer att öka.

Men all form av övervakning och kontroll har motsatt effekt. Den signalerar en enda sak, du har all anledning att vara rädd oavsett om du har det eller inte. Det går att göra grova pengar på människors oro och rädsla utan att oron och rädsla därför blir mindre. Vi kan sätta upp stängsel, tro på alla rykten och övervaka varandras alla göranden och låtanden utan att det kommer att göra någon skillnad. Risken är bara att vi kommer att kräva ännu mer av kontroll och övervakning.

I sjukvården ska allt göras utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Inom säkerhetsindustrin och för den delen också hälsokostindustrin gäller det motsatta.

Där bygger man sin verksamhet uteslutande på människors oro och rädsla. Några vetenskapliga bevis för att det hjälper behövs inte.

Om otryggheten ska minska måste vi börja tro på fakta och erfarenheter och satsa på lösningar som är baserade på vetande och inte rädsla.