" Vattenfrågan är viktig för alla som bor, verkar och besöker Gotland. Så viktig att tillgång till både rent och tillräckligt med vatten skrivits in som målsättning i bland annat Gotlands regionala utvecklingsprogram Vision 2025 och miljöprogrammet för Ekokommun Gotland. För att målen ska kunna bli verklighet är det bråttom med att ta tag i alla utsläpp av dåligt renat avloppsvatten. Utsläppen hotar nämligen vårt grundvatten - hela Gotlands dricksvattensreservoar. (---) Ungefär vart fjärde hushåll med egen brunn på Gotland har problem med dåligt dricksvatten. I de flesta fallen handlar det om för höga halter av bakterier - ett problem som ofta hänger ihop med att avloppsvatten har förorenat dricksvattnet ".
Texten är hämtad från en vacker och informativ broschyr från samhällsbyggnadsförvaltningen som deltar i Naturvårdsverkets tillsyningskampanj "Små avlopp - ingen skitsak". Projektet "Klart vatten" drivs i linje med sju av de 16 nationella miljömålen som Sverige vill uppnå inom en generation.
När jag frågar den rödgröna alliansen om det kanske inte är en bättre investering att lägga ett antal extra miljoner på att forcera denna fråga i stället för att lägga pengarna på ett naturreservat på Hällarna, får jag svaret av Åke Svensson (S) att man kan inte ställa en fråga mot en annan. Icke ställa ett strövområde för husse och hund på Hällarna mot exempelvis en ny sporthall.
Men nu ställs inte frågan så. Här är det fråga om en miljö mot en annan miljöinvestering som på intet sätt påverkar sporthallens fortsatta projektering.
Talar jag med Stefaan De Maecker (MP) som nu i valperiodens andra del förväntar sig få igenom sitt partis vallöfte södra Hällarna tycker han att dessa 3 miljoner plus årliga kostnader "ju ändå är en sådan liten del av den totala budgeten, som väl kompenserar för all den asfalt som kommer att ligga i Visborgsområdet".
Ja, så kan man kanske resonera om man dagligen får rent vatten ur sin kran i köket. Att sedan reningsverken i bland annat Fårösund läcker orenat vatten, kväve och fosfor ut i Östersjön. Och samtidigt förstör grundvattnet i Gotlands tunna jordlager med sin sprickfyllda berggrund är ett faktum som kvarstår och inte kan negligeras.
Argument som att det inte finns planeringsresurser, för få entreprenörer som kan göra jobbet håller inte. Om inte förvaltningen mäktar med att planera den fortsatta renoveringen och utbyggnaden av va-nätet så beror det nog mer på dåligt ledarskap. Inte brist på entreprenörer och grävmaskiner. Finns pengarna kommer det alltid att finnas folk som kan göra jobbet. Det skulle säkert en även en konsult kunna räkna ut. Men av den varan har vi väl sett lite för många på sistone.
Så till grundfrågan; är det viktigare att en part i politisk samverkan får igenom sitt vallöfte än att värna om väsentliga miljöfrågor. Svaret torde vara uppenbart för var och en.