Tomma stolar skall inte ge kommunala pengar

Politik2007-02-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
När summeringen av valet 2006 gjorts visade det sig att Sverigedemokraterna inte lyckats i sin målsättning att nå riksdagen. Jag kan rakt och ärligt säga att jag hoppas att målsättningen aldrig blir uppfylld, även om partiet nu gjort sig mer "rumsrent" än i slutet av 1990-talet.
Sverigedemokraterna lyckades dock att ta sig in i 120 av Sveriges 290 kommuner och i 3 av landets 20 landsting. Här på Gotland finns dessbättre inga Sverigedemokrater i de politiska församlingarna. Men av de 35 145 gotlänningar som röstade i 2006 års val lade 470 sin röst på Sverigedemokraterna. Det räckte inte till någon plats, men det oroväckande är ändå att ökningen från 2002 års val är nästan tiodubblat.

Utan organisation
Trots att Sverigedemokraterna alltså valdes in i 120 av Sveriges kommuner saknar partiet i praktiken en kommunal organisation. I 40 av de kommuner där röstetalet räckte till plats i fullmäktige gapar det tomma stolar. Det gäller främst där det inte funnits en förhandsregistrerad lista, och därför har ett enstaka ditskrivet namn gjort personen till ledamot i kommunfullmäktige.
När namn skrivs in så på måfå är ju risken stor att man hamnar på en person som inte alls delar partiets värderingar.
Det här ställer onekligen till en del oreda i den kommunala demokratiska ordningen.

Det kan hända här
Om nu inte Sverigedemokraterna någonsin tar sig in i en beslutande kommunal församling på Gotland så kan någon annan, mindre organiserad, dagslända göra det. Vi har ju haft Gottlandspartiet, som visserligen inte lämnade några tomma stolar i fullmäktigesalen, som ett bevis på hur det är möjligt att locka till sig tillräckligt många missnöjesväljare.
I fullmäktigeförsamlingar där det nu gapar tomma stolar är det oklarheter hur man skall hantera partistöden. I den kommunala världen får ju varje parti en summa pengar i partistöd, dels en grunddel och dels en rörlig del beroende på hur många platser man tar. Detta för att kunna ge alla en likvärdig möjlighet att upprätthålla den demokratiska ordningen. Någon tycker att det är en tveksam väg att gå, men nog är det bättre med sådana ersättningar för kommundemokratins fortlevnad än att helt utanförstående skall "sponsra" partier eller personer.

Handla förutseende
Vad jag förstår har varje kommun ganska stor frihet att själva forma sina regler kring det kommunala partistödet. För Gotlands del handlar det i dag om närmare 80 000 kronor per år för varje plats i fullmäktige. Dessa pengar skall inte kunna gå till någon "rikspott" där partistolar ej utnyttjas. Det är nämligen så som Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson vill ha det. Dessbättre har alla kommuner inte tillmötesgått detta, utan fordrar en lokalförankrad organisation med stadgar och med en kontrollerbar ekonomisk redovisning. Men det finns kommuner som betalat ut partistödet till tomma stolar.
Här skulle Gotlands kommun för framtida eventualiteters skull kunna vara tydlig i sitt reglemente kring partistödet så att det inte kan betalas ut till outnyttjade platser. Jag kan i alla fall inte se att det skulle medföra några svårigheter att försvara ett sådant beslut.

Avhoppare
Jag hör genast invändningar, att i så fall skall det också gälla för avhoppare. Här finns ju två möjligheter, antingen ansluter man till ett annat parti eller också blir man politisk vilde. Gotland har i närtid haft exempel på bådadera, dels överhoppen från Gottlandspartiet till moderaterna och dels avhopp från vänsterpartiet.
I de fallen ser jag det mest naturligt att partistödet kvarstår vid ursprungspartiet, eftersom det är de premisserna som gällde när väljarna lämnade sina röster och stödet är knutet till organisation och inte till enskild person.
I alla fall ser jag en väsentlig skillnad i att en person som regi-strerats för ett parti och samtyckt till det, men som sen under fyraårsperioden ändrar sig, mot att någon utan egen vetskap eller vilja har förts upp på en valsedel med bara partibeteckningen. I det sistnämnda fallet blir det en tom stol, och den skall inte ge ekonomisk utdelning för att säkra den kommunala demokratin. Tvärtom visar en tom stol ett underskott av demokrati.