Tonläget rubbade Trafikverket

Politik2012-11-14 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så kom då Trafikverket till Gotland. Med ett förslag som inte kan betecknas som annat än positivt i den nuvarande situationen.

Upphandlingsunderlaget, som skulle presenterats i dagarna, läggs åtminstone tills vidare åt sidan och verket deklarerar sin avsikt att nu lyssna på regionen. Gott så.

Det man inte kan låta bli att förundras över är varför det inte har skett tidigare. För vad är nytt i detta? Brist på rederier villiga att lägga anbud på trafiken är inget nytt. Idéer om statligt övertagande är inget nytt. Starka önskemål om att hålla nere kostnaden är inget nytt. Önskemålen från Gotland är också kända.

Innevarande avtalsperiod har redan förlängts för att ge tid till att förbereda det nya avtalet. Styrgruppen, där Region Gotland hade en plats, var entledigad och underlaget i det närmaste färdigt. Men landets expertmyndighet på området ser det nu inte längre som meningsfullt att fortsätta på den planerade vägen. Hade man helt enkelt inte insett allvaret?

Något ingripande från regeringen är det i alla fall inte fråga om, det bedyrar Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm. Så nu vet vi det.

En bidragande orsak till omsvängningen är dock "det höga tonläget " på ön.

Det är utmärkt att trafiken får en ordentlig genomlysning. Nu undersöker man alla alternativ, inklusive det förslag man hittills arbetat med, statliga färjor och direktupphandling.

Det får "ta den tid det tar". Styrgruppen återuppstår och Trafikverket utesluter inte ens ytterligare förlängning av avtalstiden.

Men det kanske viktigaste beskedet från Trafikverket är att man äntligen verkar beredd att se Gotland som en del av Sverige och vår väg som en del av den nationella infrastrukturen. Att man också verkar vara beredd att ta kostnaden för det så kallade svaveldirektivet från EU innebär ett bekymmer mindre för regionen.

Frågan om vinster i välfärden lär bli en av de hetaste för den socialdemokratiska rörelsen i vinter. Partistyrelsen tog i oktober ett första beslut som hälsades med lättnad av somliga, besvikelse av andra och hård kritik av Svenskt Näringsliv.

Hur beslutet ska konkretiseras i praktiken är ännu för tidigt att säga, det är onekligen något vagt i konturerna. Och det är nog på det här stadiet nödvändigt. Debatten fortsätter, inte minst på den här sidan.

Sveriges största parti måste, senast vid partikongressen i april, komma till en slutsats om välfärdsvinsterna som många ska kunna leva med och hantera i den praktiska verksamheten i kommuner, landsting och regioner.