Trafikfarliga rådjur och kyrkogårdarnas kulturarv
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu finns rådjuren i den gotländska faunan vare sig vi vill det eller inte, men nog är det konstigt att en liten intressegrupp kan genomföra en inplantering som kan få stora framtida konsekvenser. Orsaken till denna inplantering kan ju bara varit en, nämligen att utöka jaktutbudet med ytterligare en art.
Dessutom verkar det inte som rådjuren under de senaste åren jagats speciellt mycket och anledningen har nog varit att man vill låta stammen växa sig stark och uthållig. Erfarna bedömare anser att det redan idag finns närmare 3 000 rådjur på Gotland och att de inom några år ökat till det dubbla! Livsbetingelserna är ju perfekta med milt klimat, lite snö och ett överflöd av mat.
Jägarnas ansvar
Konsekvenserna av att ha en stor rådjursstam på Gotland blir många, bland annat skador på skog, gröda och trädgårdar, men det största och farligaste problemet är ändå trafiken. De flesta olyckor slutar i bästa fall med kostsamma plåtskador på bilarna och en ordentlig chock för de inblandade. I värsta fall gör föraren reflexmässigt en kraftig undanmanöver och då kan utgången bli betydligt allvarligare.
Hoppas att de entusiastiska jägarna tar sitt ansvar och genom jakt åtminstone håller nere rådjursstammen. Förhoppningsvis nöjer man sig också med de inplanterade rådjuren och låter bli att utöka jaktutbudet med ytterligare arter som till exempel hjortar. Eftersom dessa är både tyngre och snabbare blir trafikfaran då ännu större.
Fridfulla kyrkogårdar
Ibland händer det att jag tar en promenad på någon kyrkogård. Det är stilla och fridsamt och man kan fundera över en del saker som sätter fantasin i rörelse. Till exempel detta med alla olika titlar på gravstenarna. Vem var gjutare NN, var bodde han och hur såg hans liv ut. Eller fiskare AC eller lantbrukare BK?
Man kan också fascineras över den yrkesstolthet som fanns bland forna tiders hantverkare. Om detta vittnar alla mästartitlar, såsom skräddar-, skomakar-, frisör och källaremästare. Däremot har jag inte hittat någon titel på de avlidnas hustrur.
Titlarna berättar
Via titlarna kan man se spåren av exempelvis den gotländska järnvägsperioden. Här finns lokförare, eldare, banmästare och trafikchefer och på dessa gravstenar finns ofta arbetsgivarens järnvägsemblem.Den omgivande sjön finns också närvarande genom alla sina olika yrkesgrupper. Det är båtsmän, sjömän, ångbåtsbefälhavare, sjökaptener, styrmän, lotsar, fyrmästare, maskinister och rorgängare.
Kyrkogårdarna är ett verkligt kulturarv och en spegel över olika tidsepoker. Hoppas att dessa får leva vidare i oförändrat skick. Utnyttja möjligheten till ett besök.
Vädret 2004
Eftersom minnet ofta är mycket kort när det gäller väder hjälper jag till att fräscha upp det. Så här var det den 28 maj förra året i Visby: Halvklart och plus 10 grader på förmiddagen och senare på dagen 17 grader. Trevlig helg!