Tragiskt borgerligt misslyckande
Eva Nypelius och Lars Samuelsson leder Tillväxt Gotland. Men företagarna är missnöjda. Gotland stiger bara en plats på Svenskt näringslivs lista över kommuner med bra företagsklimat. Foto: HÅkan ERicsson/ gf arkiv
Foto:
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag hade hoppats, att alla de utfästelser som den gotländska alliansen gav uttryck för i valrörelsen 2006 skulle sätta avtryck i villkoren för företagandet på ön.
Löftet om att avancera minst 100 platser i den årliga företagarbarometern skulle förverkligas genom en omfattande kampanj, "Raka Spåret". En ny organisation bildades tillsammans med gotländska företagare vilken fick det expansiva namnet "Tillväxt Gotland".
Kompetensutveckling
Nu närmar vi oss slutet på denna mandatperiod och ingenting har förbättrats. Vi har bara ökat en (1) plats till 234 av landets 290 kommuner. I ett avseende har vi drabbats av ett gigantiskt ras.
Där vi tidigare innehade en hedervärd plats, 90, har vi idag rasat till plats 169. Det gäller företagens tillgång till rätt kompetens för att kunna nyanställa och expandera. Skälet till detta går att finna i en medveten strategi hos alliansen.
I stället för att under tider av hög arbetslöshet kompetensutveckla de arbetssökande, så har man stängt alla möjligheter till vidareutbildning. Totalt har alliansen tagit bort 40 000 komvuxplatser.
Vad man satsat på och känner stolthet över är att ge de arbetslösa möjlighet att genom skattesubventioner starta egna företag i städbranschen. Sådana satsningar är inte speciellt framåtsyftande och inte till fördel för våra företag. En återkommande fråga i företagarenkäten är hur kommunen tillämpar lagar och regler. Även här var utfästelserna stora. Allt skulle bli så mycket bättre med "Raka Spåret".
Inte minst centerpartiet gjorde ett stort nummer av hur regelverken skulle minimeras och förenklas. Svaret från företagarna talar sitt tydliga språk. Här hamnar vi på en katastrofalt låg nivå, plats 280 av 290, och trenden är fortsatt nedåtgående.
Företagarna upplever en kommunal konkurrens i sina verksamheter. Detta verkar något besynnerligt då den nuvarande alliansen ger sig själva ett gott betyg när det gäller alternativa utförare av kommunala verksamheter.
Att bli placerad på plats 275 visar att det finns mer att göra. På frågan hur kommunens upphandlingar fungerar ges betyget knappt godtagbar.
Upphandlingar gynnar inte små
Här finns anledning att som kommun bli lite mer lokalpatriot. Stora upphandlingar styrda av ett regelverk formulerat i Bryssel gynnar inte de små lokala näringsidkarna på Gotland. Här måste kommunen precis som många andra kommuner, visa på lite civil olydnad och gynna de lokala företagen.
Beträffande kommunens information till företagarna går trenden åt fel håll. Trots satsningar på "Raka Spåret" och "Tillväxt Gotland" når man knappt nivån godtagbar. Nu står man i begrepp att starta en ny organisation. En organisation där kommunen blir majoritetsägare. Jag hoppas att man inför denna organisationsbildning har gjort en noggrann analys av sina tidigare misslyckanden, så inte de gotländska företagarna återigen blir förlorare i den årliga rankingen.
Politisk klåfingrighet
Kanske det är så att kommunen har tagit på sig ett alldeles för stort ansvar och inte litat på marknadskrafternas dynamiska effekter, som borgerligheten brukar uttrycka sig.
Inte minst moderaterna brukar tala om politisk klåfingrighet. Kanske det är dags att ta ett steg tillbaka, reflektera över det som hänt och fatta nya kloka beslut. Och framför allt inte lova det man inte kan hålla. Det väcker bara falska förhoppningar.