Under de senaste 20 Ären har Nobels Fredspris utdelats till kvinnor bara sex gÄnger. 1991 utsÄgs den vÀlkÀnda Aung San Suu Kyi som oförtrutet kÀmpar för demokrati i militÀrjuntans Burma och nu tycks göra det med viss framgÄng.
Under det senaste decenniet har vi sett iranska Sherin Ebadi, stÀndigt förföljd av regimen, som 2002 fick fredspriset för sin kamp för kvinnors och barns mÀnskliga rÀttigheter. Hon var den första muslimska kvinna att fÄ fredspriset.
Nobels fredpris
Ă
ret efter var det dags igen för en kvinna, Wangari Maathai, kenyansk miljöaktivist. DÀr löd prismotiveringen: "Fred pÄ jorden Àr beroende av att vi lyckas sÀkra livsmiljön." NÄgot att betÀnka nÀr klimatkrisen Àr över oss och fÄr fortgÄ.
En svensk kvinna har fÄtt priset, Alva Myrdal 1982, för sitt nedrustningsarbete inom FN. För sitt FN-arbete fick ocksÄ Dag Hammarskjöld fredspriset postumt 1961. Ytterligare tre svenska har tilldelats fredspriset, vilket nog fallit i glömska: 1908 Klas Pontus Arnoldsson, grundare av Svenska freds- och skiljedomsföreningen, 1921 Hjalmar Branting för arbete inom Nationernas Förbund (föregÄngare till FN) och Àrkebiskop Nathan Söderblom 1930 för sin ekumeniska verksamhet.
I Är prisas tre kvinnor pÄ en gÄng: Ellen Johnson Sirleaf, president i Liberia, Leymah Gbowee, grundare till Women Peacebuilding Program och den jemenitiska journalisten och fredsaktivisten Tawakul Karman.
Kvinnors roll i Äteruppbyggande
Tre fredsaktivister som nu fÄr ett erkÀnnande för sitt oförtröttliga arbete för fred och sÀkerhet. Fredspriset i Är Àr ocksÄ en viktig signal om kvinnors roll i Äteruppbyggande av samhÀllen efter konflikt och kvinnors roll i fredsarbete.
Ellen Johnson Sirleaf och Leymah Gbowee verkar framgÄngsrikt för att behÄlla stabiliteten i Liberia efter mÄnga Är av inbördeskrig och vÄld. De blir ocksÄ förebilder för unga kvinnor i Liberia och i vÀrlden i ett engagemang mot krig och vÄld.
Mindre kÀnd Àr Tawakul Karman frÄn Jemen, detta för de flesta okÀnda land pÄ arabiska halvön. (Dock var RÀdda Barnen tidigt ute och startade sina allra första landprojekt i just Jemen för snart 50 Är sedan.)
Nu fÄr Tawakul representera de kvinnor som denna vÄr tog över gatorna i den hoppfulla revolutionen i Nordafrika och Mellanöstern. Som var frÀcka nog att rucka pÄ auktoritÀra regimers tron. Jemen som Àr det fattigaste landet i Mellanöstern dÀr uppskattningsvis 60 procent av kvinnorna inte kan lÀsa. "Ett land fattigt pÄ alla resurser och ÀndÄ sÄ rikt pÄ extraordinÀr mÀnsklig kraft. En kraft full av visdom som passionerat föresprÄkar förÀndring pÄ ett fredligt sÀtt, trots allt övervÄld frÄn en korrupt oh manipulativ regering".
SÄ kommenterar Hana Al-Khamri, jemenitisk journalist som just nu Àr knuten till Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds Universitet.
Dessa tre kvinnor har med sina engagemang visat att det gÄr att göra det omöjliga möjligt. I Liberia, i Jemen, i Mellanöstern och i Nordafrika. Det krÀvs kvinnor för en fredlig utveckling i vÄr vÀrld.