LIBERAL KOMMENTAR
Unga människor i Sverige lever ett ”skitliv”. Det anser i alla fall författarna till rapporten ”Stoppa skitlivet”, som tankesmedjan Arena Idé presenterade i veckan. Framförallt är det visstidsanställningar och osäkra jobb hos bemanningsföretag som hindrar unga människor från att skapa sig en trygg tillvaro.
Företag undviker att ge unga människor fast anställning genom att i stället förlänga visstidsanställningar och rekrytera personal från bemanningsföretag. Följden blir en stressad och otrygg ung generation, som sover med mobilen vid sidan av huvudkudden, allt för att inte missa ett jobberbjudande från chefen, lyder författarnas tes.
Därför vill skribenterna lagstifta bort ungas ”skitliv”. Om en person har jobbat i mer än tre år på en arbetsplats genom ett bemanningsföretag ska hen erbjudas en tillsvidareanställning. Extrema skiftpass ska förbjudas. Bemanningsanställda ska ha lika goda villkor i kollektivavtal som andra. Regeringen bör tillsätta en kommission med uppdrag att klura ut lösningar.
Förslagen kan tyckas lovvärda, men de missar flera viktiga strukturfel som gör att svensk arbetsmarknad ser ut som den gör.
Visst är det ett problem att unga människor hänvisas till osäkra anställningsformer. Arbetsmiljöverkets granskning av bemanningsbranschen visar att dessa företag inte lever upp till rimliga krav på säkerhet i arbetsmiljön, särskilt inom lager och industri. Företag lägger ofta över de tyngsta uppgifterna på de bemanningsanställda för att inte slita på den egna personalstyrkan. Att 60 procent av de anställda i bemanningsföretagen är under 35 år kan ge stöd åt tesen att unga tvingas leva ett ”skitliv”.
Däremot kan man inte dra alla tidsbegränsade anställningar och bemanningsföretag över en kam. För ungdomar och nyanlända som har svårt att slå sig in på arbetsmarknaden kan bemanningsföretagen vara steget över tröskeln. Dessutom kan bemanningsanställda fylla en viktig funktion och komma till undsättning när ett företag är i ett tillfälligt behov av extra arbetskraft.
Förklaringen till att unga lever ”skitliv” måste sökas på annat håll. Varje år hoppar 10 000 ungdomar av gymnasiet. Att många av dessa ungdomar hittas i arbetslöshetsstatistiken är inte särskilt konstigt. En förbättrad gymnasieskola skulle ge många ungdomar bättre livschanser.
Förhoppningsvis kommer regeringens initiativ till ett förbättrat lärlingssystem ge avtryck i statistiken. De höga ingångslönerna kombinerat med en stelbent arbetsrätt håller ungdomar ute från arbetsmarknaden.
Om ungdomar ska sova bättre om nätterna bör fokus ligga på dessa problem. Bemanningsföretagen drygt en procent av arbetskraften. De kan knappast beskyllas för att ungdomar lever ”skitliv”.