Tröghet och byråkrati

Politik2006-05-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är bra att landshövding Marianne Samuelsson redovisar vad hon, länsstyrelsen och arbetsförmedlingarna gör för att få så många gotlänningar i arbete som möjligt. Särskilt glad blir jag över hennes positiva uttalande om projektet Gotlandslärling, där länsstyrelsen är medfinansiär.
Jag tolkar landshövdingens positiva inställning till Gotlandslärling, som att hon kommer att satsa några av de 20 miljoner kronorna för att inte bara fortsätta, utan utöka den modell som varit så framgångsrik i Gotlandslärling.
Där har de ansvariga intensivt samarbetat och pratat med de arbetssökande och olika arbetsgivare, både privata och offentliga, för att hitta rätt jobb för rätt person. Det hela har gått snabbt, arbetsgivarna är jättenöjda liksom de arbetssökande, som märker att saker händer snabbt och smidigt. Det bästa landshövdingen kan göra är att storsatsa på modell Gotlandslärling!
De är bra alla åtgärderna som landhövding Samuelsson redovisar för att minska arbetslösheten. Men hon undviker helt att kommentera huvudkritiken mot länsstyrelsen i min onsdagsledare. Det handlar om all byråkratisk krångel, tröghet och lätthet att hellre säga nej än ja till företagarnas önskningar att expandera. En huvudorsak till att företagen på Gotland upplever att det är ett dåligt företagsklimat beror på länsstyrelsens tröghet och överdrivna byråkratiska nit, som innebär en broms för företagens expansion.
Det gäller både stora planer, som skyddet av öns skogar och överdriven byråkratisk stelhet i tillämpningen av reglerna, som skulle kunna ge arbetslösa jobb. Är det nödvändigt att stenhårt hålla på reglerna om att en viss ålder måste vara uppnådd för att anställningsstöd ska utgå? Om arbetsgivarna och den arbetslösa är överens och allt är klart, utom att den arbetslösa är ett halvår för ung, ska då allt stoppas och de unga fortsätta i arbetslöshet. När lite smidighet skulle kunna ge de unga jobb. Jag hör alltför många exempel på överdriven regeltolkning och tröghet i systemet både på länsstyrelsen i stort och på arbetsförmedlingen. Är verkligen regelverken så hindrande? I så fall måste reglerna ändras. Eller är det en kultur inom arbetsförmedlingen som gör att det tar väldigt lång tid för en arbetsgivare att få arbetskraft, trots att cirka 3 000 gotlänningar är arbetslösa eller i konjunkturberoende program. Självklart kan en arbetsgivare inte få 30 personer på en dag, när han har jobb åt dem, men på en vecka borde det väl gå?
Länsstyrelsen är statens förlängda arm på Gotland och ska skydda allmänintresset, vilket ibland kolliderar med privata företags särintressen. Skyddandet av allmänintresset får dock inte bli så byråkratiskt och långsamt från länsstyrelsen, att det upplevs som och är en broms för näringslivets och arbetsmarknadens utveckling på Gotland. I många undersökningar uttrycker öns företagare sitt missnöje med länsstyrelsens tröghet och byråkratiska krångel. Vad tänker landshövdingen göra åt detta?