Trons försvarare utser sin nya ärkebiskop

Drottning Elizabeth II. I ledande ställning i Anglikanska kyrkan.

Drottning Elizabeth II. I ledande ställning i Anglikanska kyrkan.

Foto: Alastair Grant

Politik2012-11-19 05:32
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Drottning Elizabeth II är inte bara statschef i Förenade Kungadömet, ytterligare 15 länder och överhuvud för Samväldets 54 medlemmar.

Hon är även ”Trons försvarare och högsta ledare för Englands kyrka.”

Det har monarken varit sedan Henry VIII bröt med påven som inte gillade hans äktenskapsplaner.

Därmed föddes den anglikanska kyrkan, ett samfund som i dag har kring 80 miljoner anhängare.

Britterna köper inte argumentet att man ska ändra på gamla former bara för att verkligheten omkring och förändrats, och därmed innehållet.

Inget tjafs, alltså, om att skilja kyrka och stat.

I USA är en viktig punkt i grundlagen att inget religiöst samfund ska ”etableras”, upphöjas till statsreligion.

I England är poängen med anglikanska kyrkan att den är just ”etablerad”. Gammal historia tillåts göra sig påmind – trots att samfundet är allt annat än etablerat, i ett sekulariserat samhälle med konkurrerande religioner.

I länder som fått sin kristna tro via England kan anknytningen till den brittiska monarken kännas fel. Men hemmavid är det en självklarhet att drottning Elizabeth utövar sitt ledarskap, som nyligen när hon sa ja till förslaget att göra Justin Welby till innehavare nummer 105 av kyrkans högsta ämbete, att vara ärkebiskop av Canterbury.

Företrädaren Rowan Williams avgår efter tio år. Man kan förstå om han vill göra något annat. För det har varit evinnerliga strider inom kyrkan om utnämning av kvinnliga prelater och om prästernas sexuella läggning. Anglikanerna har problem på området, eftersom deras samfund utanför Europa tenderar att vara konservativa, medan det är tvärtom i USA.

En kontrovers kring Williams som uppmärksammades även i Sverige var när han 2008 sa att delar av muslimsk sharialag borde kunna tillämpas i Storbritannien. Trots att Rowan uttalade sig nyanserat, och sa att det förstås inte handlade om sharia typ Saudiarabien, blev det ett väldigt liv. Rowans resonemang blev vatten på kvarn i debatten om ”multikulturalism”, åsikten att varje grupp i samhället bör kunna leva efter sina kollektiva värderingar.

Justin Welby installeras i ämbetet i mars 2013. Han möts med spänd förväntan.

Kristen har han varit länge, i den ”evangelikala” riktning till skillnad från etablissemanget inte fnyser åt religiösa känslor utan anser det viktigt att vinna själar.

Welby började sitt yrkesliv väldigt annorlunda - som välavlönad finansexpert i energisektorn.

Så fick han en kallelse att bli präst.

Welby sitter i parlamentets överhus. Han ingår i en grupp som ger regeringen råd om hur bankerna ska bli bättre

Han har sagt att ”Branschen kallar sig finansiella tjänster, men faktum är att den inte tjänade till något.”

Med den inställningen, och när Justin Welby är känd som sifferkarl, ser britterna fram emot en spännande match mellan Gud och Mammon, mellan kyrkans högkvarter i Lambeth Palace och City på andra sidan Themsen.

Och skulle ärkebiskopen behöva lite moraliskt stöd kan han ju alltid vända sig till drottningen – Trons försvarare.