Trovärdigt - men knappast rättvist

Politik2011-06-23 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I Domstolsverkets personaltidning "Domkretsen" uttalar myndighetens generaldirektör Barbro Thorblad sin glädje över att förtroendet för det svenska rättssystemet ökat med 13 procent sedan i november 2010. Detta om man får tro Europabarometerns senaste siffror. Men hon beklagar samtidigt att regeringen sa nej till verkets förslag om ett antal tingsrättssammanläggningar. Innehållet i personaltidningen präglas av bilder av idel glada medarbetare som av allt att döma är enbart positiva till att man blivit betydligt fler på samma ställe. Men nu på färre platser i landet än tidigare. Och det kan man väl inte förneka att det är bra att personalen skriver domar som är lättare att läsa och förstå. Saknas dock någon form av fråga till kunderna - är NI nöjda? Känner ni närhet och oförändrad eller förbättrad möjlighet att föra er talan och försvara er rätt? God arbetsmiljö för personalen är onekligen en viktig bit i sammanhanget. Men relationen till kunderna borde väl ändå vara det primära?

Tingsrätten på Gotland är kvar och tycks så förbli. Och man måste säga att dess personal är tapper som nu levt mitt i en byggarbetsplats i åtskilliga månader. Ett förhållande som tycks dra ut ytterligare på tiden på grund av dryga halvårets försening. Till doms i rök och damm skulle man kunna säga.

Däremot finns det ingen anledning att strö några rosor när det gäller Förvaltningsrättens avveckling på ön. Där är det gotlänningarna som är de stora förlorarna. Något som man inte beskriver i sin glättade personaltidning. Om man som nämndeman vid någon av de sällsynta muntliga förhandlingar som hållits på ön tvingas konstatera, att det är viktigare att boka om till ett tidigare flyg hem till Stockholm än att i lugn och ro på plats resonera kring en svår dom blir man betänksam. Reparation i form av gruppsamtal via telefon i efterhand ger dålig eftersmak och tveksamhet. Alternativet att förlägga förhandlingarna i Stockholm innebär att många väljer att avstå eftersom det innebär mycket höga kostnader för den enskilde målsägaren. Motorvägen över vattnet saknas fortfarande. Något som utredaren Sten Heckscher (S) tycks ha varit omedveten om när han föreslog avvecklingen av den gotländska länsrätten.

Nu är det bara att avvakta den utvärdering som måste komma där konsekvenserna ska redovisas. Då räcker det inte med att mangla ut glada miner i en personaltidning. Det är kanske lika viktigt att höra sig för om vad kunderna tycker om dålig ärendebalans och orimligt långa handläggningstider inom Förvaltningsrättens område. För begreppet "Gotland ska sig själv döma och beskatta" kan inte bara gälla mål i tingsrätt. Vår rätt mot stat och region har samma prioritet.