Tuffa beslut för skolan

Politik2007-02-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Så är förslaget lagt. På uppdrag av politikerna i barn- och utbildningsnämnden, som fått sitt uppdrag av kommunfullmäktige, har förvaltningen lagt sitt förslag på vilka skolor det ska finnas på Gotland 2012. Det förslaget innebär att 10-15 skolor försvinner inom 2-3 år.
Jag måste säga att jag är imponerad av den demokratiska dialog med gotlänningarna som genomförts och genomförs av ansvariga för skolan på Gotland. Den stora elevminskningen ställer frågan på sin spets. Kan vi ha hur små skolor som helst och klara skolans kvalitet och kommunens ekonomi? Ska så många skolhus som möjligt behållas runt om på ön på bekostnad av undervisningens kvalitet? Eller ska man kraftsamla på färre skolor och ge personalen och därmed eleverna bättre resurser till högre kvalitet på utbildningen.
Redan har en dialogomgång genomförts med gotlänningarna. Nu görs en till med förvaltningens förslag som grund. Säkert kommer många fler på mötena nu! Men jag tror att alla gotlänningar uppskattar att det finns ett klart förslag att diskutera. Även om det känns tufft när det innebär att 10-15 skolor stängs på 2-3 år. Vilket beslut de ansvariga politikerna i barn - och utbildningsnämnden än tar, så kommer det att finnas kritik mot det. Men jag hoppas att politikerna har styrka nog att ta ett rejält beslut och inte lägga för mycket i långbänk. Föräldrar, elever och personal behöver klara besked.
För många kommer listan över vilka skolor som ska försvinna inte som någon överraskning. Många har säkert redan accepterat det och i en del fall har föräldrarna redan placerat sin barn i andra skolor. Öppenheten med vilka skolor som kan försvinna leder till att föräldrar genom sina val i förtid lägger ner dem. Det har hänt förr. Detta talar för att politikerna måste våga ta ett rejält beslut och inte dra ut på lidandet för alla.
Sedan finns det en del knäckfrågor, som kräver mycket diskuterande. En är framtiden för Fårösunds högstadium. Andra knäckfrågor är om det startas fler friskolor på Gotland. Redan idag tar friskolorna elever från de kommunala skolorna och bidrar till deras nedläggning. Startas fler friskolor, så kan fler kommunala skolor läggas ner. En annan knepighet är hur skolskjutsarna ska ordnas, så att eleverna inte får för långa restider.
Politiskt tror jag att centerpartisterna i den styrande borgerliga majoriteten får det svårast att komma fram till ett bra beslut för Gotland. De har ju profilerat sig som landbygdens värnare och nu måste de lägga ner drygt tio skolor runt om på ön.
Jag hoppas att centern inte bidrar till att besluten läggs i långbänk. Jag tror att särskilt föräldrar och personal vill ha klara besked, även om de till att börja med upplevs som negativa. På sikt är nog de flesta överens om att det är bättre att satsa på bra undervisning med kvalitet och social gemenskap för de unga och personalen, än att satsa på att behålla som många skolhus som möjligt.