Tuffa tag inför 2008

Politik2007-05-15 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Nu sitter kommunstyrelsens arbetsutskott på Fårö och diskuterar igenom hur budgeten för 2008 ska se ut. Det är ett väldigt tufft jobb för de folkvalda. Fyra för den borgerliga majoriteten och tre för oppositionen. Dessa sju kommunala toppolitiker täcker in de stora verksamheterna.
Ordförande för en av de stora, Per-Olof Jacobsson (c) är dock inte med i kommunstyrelsens arbetsutskott. Men jag kan inte tänka mig annat än att han som företrädare för det stora ekonomiska problemet, sjukvården, ändå deltar i diskussionen om kommunens budget för 2008. Är han inte med, så är det ytterligare ett bevis på hur den borgerliga majoriteten totalt struntar i sjukvården på Gotland.
De sju tvingas till många väldigt tuffa val. Skatteinkomsterna för 2008 ser ut att bli avsevärt mindre än prognoserna utlovat. Sedan finns redan nu underskotten inom sjukvården på cirka 50 miljoner kronor och räddningstjänstens cirka tre miljoner kronor. Dessutom är det troligt att lönehöjningarna för de många kommunanställda kvinnorna kommer att bli något högre än prognoserna. Om den borgerliga majoriteten till detta vill sänka skatten, så blir det verkligt tuffa tag i den gotländska välfärden. Då kommer det att märkas ordentligt för gotlänningarna.
Den borgerliga kommunledningen har dessutom fått extra bekymmer på grund av den borgerliga regeringens beslut. Regeringen Reinfeldt (m) har ju totalt nedrustat arbetsmarknadspolitiken och utbildningsmöjligheterna för de vuxna, så antalet arbetslösa på Gotland lär öka framåt hösten. Då upphör en massa åtgärder som arbetsförmedlingen och kommunen ordnat för arbetslösa. Och ersättningen för arbetslösa och sjuka minskas. Det kommer sannolikt att leda till ökad utflyttning från Gotland till jobb på fastlandet. Och att fler kommer att behöva socialbidrag. Detta leder till påfrestningar på social- och omsorgsnämndens budget. De kan inte som hittills leverera överskott, utan kanske närmar sig underskott.
När tio skolor läggs ner under 2008 och 2009 får kommunen loss pengar, som kan användas till att förbättra i de skolor som är kvar. Eller också drar kommunledningen in dessa pengar för att betala en skattesänkning. Skolans minskning av antalet skolor kommer att ge cirka 20 miljoner kronor om året. Det räcker till en skattesänkning på 20 öre per år.
Om den borgerliga majoriteten ska följa sitt vallöfte att successivt sänka skatten, måste de leverera och sänka skatten även 2008. Annars sviker de sina väljare. Att det sedan går ut över skolans kvalité, sjukvårdens möjligheter och räddningstjänstens förmåga att ge trygghet åt gotlänningarna, är en annan sak. De borgerliga valdes för att de lovade sänka skatten. Det vallöften kan de inte svika. De måste visa handlingskraft och skära bort välfärd för gotlänningarna så skatten blir lägre. Sämre sjukvård, sämre lärmiljöer i skolan och sämre för de äldre och handikappade. Det är de borgerligas pris för sänkt skatt.