När ni läser detta så är jag i London för en veckas avkoppling.
Det är 20 år sedan jag sist var i London. I andra delar av England har jag dock varit under denna tid. Ofattbart vad tiden går men det fanns andra intressanta resmål som fångade min uppmärksamhet. Man vill ju se nya ställen och gamla bekanta resmål kan vänta. Men nu är det dags.
Nu är det inte enbart detta som varit skälet utan jag har avstått ifrån London av säkerhetsskäl. Olika terrordåd och andra attacker har gjort London osäkert och av den anledningen så har jag valt säkrare resmål. Det finns andra resmål som jag ratar av samma skäl. Regeringar som aktivt stödjer olika händelser eller blandar sig i andra länders angelägenheter utsätter ofta sina medborgare för olika risker. Våld föder våld och det tar ibland aldrig slut.
En skicklig politiker
Sist jag var i London så var det i sluttampen av Tories långa regeringsperiod med Margaret Thatcher/John Major och nu är det åter Tories vid makten efter en lång period av Labour.
Jag gillade Tony Blair och den nationella politik han förde i det stora hela. Han var en skicklig politiker och jag har sett de tre filmerna som speglar hans politiska gärning som premiärminister, fascinerande filmer som rekommenderas varmt. En av hans största bedrifter var att få en uppgörelse med IRA i Nordirland. Många års meningslöst dödande kunde upphöra och göra landet mycket säkrare.
Men jag hade svårt för hans gullande med USA och det internationella krigsengagemanget. Från fredsivrare på hemmaplan till krigshetsare i Mellanöstern.
Senast jag var i London var tillsammans med LO-distriktet 1993. Vi hade utbyte med den fackliga rörelsen i London och Manchester och det är stor skillnad mellan svensk och brittisk fackföreningsrörelse. Facket hade det tufft under Margaret Thatcher och känslorna har inte lugnat ner sig.
I samband med Margaret Thatchers bortgång så blossade hatet upp igen. Landet var verkligen delat och det skall bli intressant och se vad som hänt under dessa 20 år.
Två års osäkerhet
Äntligen så har trafikverket presenterat upphandlingsunderlaget och hur det kommer att bli står skrivet i stjärnorna. Klart är att det kommer att vara två års osäkerhet som helt klart kommer att vara negativt för Gotlands utveckling.
Ingen annan landsända lever under sådana osäkra livsvillkor. Hur kommer vår landsväg att se ut framöver? Vilka villkor skall näringslivet verka under? Staten spelar ett högt spel med vår utveckling!
Förutsebar debatt
Partiledardebatten i söndags var som man kunde förutspå. En trött regering mot en opposition som försöker profilera sig var för sig. Sysselsättningen och regeringsfrågan blir huvudfrågorna i nästa val.
Stefan Löfven kommer att tjata sysselsättning och sätta sig själv på kartan som den som har lösningarna på arbetslösheten/utanförskapet. Fredrik Reinfeldt kommer att tjata om vilka Löfven skall bilda regering med. Något annat har ju inte Reinfeldt att komma med. Riksdagens olika utskott får allt mindre att göra eftersom regeringen Reinfeldt inte längre har några idéer och lösningar.