Tufft beslut ger bra lärmiljö

Politik2007-05-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är ett häftigt beslut som en i stort sett enig barn- och utbildningsnämnd tagit efter en lång och gedigen demokratisk process. Igår kom det politiska beslutet att lägga ner tio skolor och satsa på de kvarvarande. Elevminskningen har gjort och gör att det inte är rationellt och pedagogiskt, socialt och ekonomiskt vettigt att behålla alla skolor. När nu tio skolor läggs ner kan de pengar som frigörs, cirka 25 miljoner kronor om året i tre år, totalt drygt 80 miljoner kronor, användas till att höja kvalitén i de skolor som blir kvar.
Likväl kommer en del skolor att kräva regionalpolitiskt stöd, exempelvis skolorna i Fårösund och Slite. Men strävan har varit att bara ha skolor som bär sina egna kostnader i kraft av sin storlek. Tyvärr kan denna bild hotas av att friskolor startas i nerlagda skolor och därmed tvinga politikerna att lägga ner ytterligare kommunala skolor.
Oenigheten i nämnden rörde egentligen bara möjligheterna att bilda friskolor. De borgerliga gav efter för kampanjen från GA:s ledarsida om att skjuta på nedläggningen av När, så att de hinner få igång en friskola i När. Och de borgerliga lägger ner Eksta och Fardhem 2008, så att de kan bilda friskola och återuppstå. Att dessa friskolor, om de förverkligas allvarligt hotar både Garda och Stånga skola struntar de borgerliga i.
Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill värna de kommunala skolorna och ge Garda och Stånga bärkraft. Och de vill behålla Eksta skola, som kan klara sig på sitt elevunderlag. Dessutom blir det väldigt tomt på skolor i denna del av Gotland, om Eksta läggs ner. Nu får vi se om friskoleprojekten blir verklighet. Ytterst är det ju faktiskt föräldrarna som avgör, genom att placera sina barn i den skola de tycker är bäst. De kommunala skolorna är mycket bra och friskolor med få elever har också lite resurser, som gör att det kan bli sämre lärmiljö för eleverna. Det är ju ändå detta som är avgörande.
I beslutet ingår också att se över skolskjutstiderna, så de inte blir längre för främst de yngre barnen. Socialdemokraterna med stöd av vänsterpartiet vill också att den maximala restiden för eleverna från förskolan till årskurs fem skall sänkas från dagens 45 minuter till 35 minuter. Men detta röstade de borgerliga ner med 7-6.
Jag tycker alla politiker och hela personalen inom skolans värld på Gotland ska ha stort beröm för hur de skött den svåra processen, som nu landat i ett beslut att lägga ner tio skolor på tre år. Även om en del föräldrar och gotlänningar runt om på ön är arga och upprörda över att deras skola läggs ner, kan nog det hela accepteras av de flesta. Nu kan pengar satsas på de skolor som är kvar. Så att kvalitén höjs och alla barn runt på ön får bästa möjliga lärmiljö, en god pedagogisk undervisning i för personalen god arbetsmiljö.