Tulpanbubblan som sprack

Politik2007-05-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
År 1637 sprack tulpanbubblan i Holland. Då hade priserna på tulpanlökar pumpats upp till osannolika nivåer. Den 5 februari 1637 såldes ett 70-tal lökar på en auktion för 90 000 gulden. Rekordet var 4 200 gulden för en enda lök.
Som jämförelse kan noteras att priset på ett skepp var 500 gulden och 120 gulden för en oxe. Det förekom att bönder bytte gård och hem mot en enda lök.
Spekulationsvågen hade börjat tre år tidigare och kulminerade i slutet av 1636 för att sedan kollapsa 1637. Tulipomanian kallades denna mänskliga dårskap.

Spekulativa finansbubblan
Detta var kanske den första spekulativa finansbubblan i nyare historisk tid. I sen tid har vi i Sverige sett motsvarigheter i fastighetsbubblan och it-bubblan, som sprack med dunder och brak med vådliga konsekvenser för många inblandade.
Den nya sköna blomman tulpanen väckte stor förtjusning och beundran när den började dyka upp i Europa i början av 1600-talet. Det hade tagit sin början år 1554 i samband med att den tysk-romerske kejsar Ferdinand I skickade diplomaten Busbecq på specialuppdrag till Konstantinopel. Under resan hittade han en märklig och vacker blomma som växte vilt på ängarna utefter färdvägen i Turkiet. Några lökar samlades in och togs med hem. Blomman gavs namnet tulpan efter turkiskans tulipam/dulband som betyder turban. Och visst kan den utslagna blomman liknas vid en turban.

Hollands varumärke
Därefter har tulpanen gått sitt segertåg över Europa, men hela tiden med Holland som bas. Holland som fått tulpanen som sitt särskilda varumärke och som drar horder av turister till de väldiga, färgsprakande tulpanfälten om våren.
Det dröjde innan tulpanen kom till Sverige. Riktigt när vet man inte. Men säkert är att Olof Rudbeck den äldre, år 1685 hade 38 olika slags tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala. Senare gav Linné tulpanen släktnamnet Tulipa. Linné som kommit i kontakt med tulpanen såväl i holländska Leiden som i Uppsala då han blev ansvarig för den botaniska trädgården på 1730-talet.
Nu är det tulpantid igen i Sverige och på Gotland. Snittulpanerna, som vi har njutit av under vintern (hela 135 miljoner tulpaner totalt denna säsong i landet), byts nu mot tulpaner i rabatter i varje trädgårdstäppa. En skön och färgsprakande tid. Tulpanens turbanblomma i allehanda färger. Men ack, en så kort tid. Det gäller att njuta medan tid är.
Kanske kan man förstå människornas häftiga intresse för denna märkliga blomma i början av 1600-talet, som ledde till en spekulationsvåg utan like.

Svårt att lära av historien
Det finns ju dess like i vår tid. It-och fastighetsbubblorna var några av dessa och i dagarna varnar man för en bostadsbubbla. Såpbubblor som förföriskt glänsande stiger mot skyn, men som ofelbart spricker på väg upp mot himlen.
Intet är nytt under solen, som bekant. Och svårt att lära av historien, det har man som vanligt.