I dag tänker jag bjuda på några axklipp från LRF-stämman som hölls i förra veckan. Det är alltid mycket inläsning inför våra stämmor, men den här gången var det nog rekord. 78 motioner och 55 yttranden som handlar om allt ifrån LRF:s roll och utveckling, konkurrenskraft, vildsvinens utbredning, GMO, slamanvändning på åkermark och mycket mer.
För att öka fokus på livsmedel beslutade stämman i fjol att en livsmedelsstrategi skulle tas fram och presenteras på stämman i år. Målsättningen är att det reala produktionsvärdet för livsmedel ska växa med en procent om året till 2020. Det kan låta blygsamt, men eftersom trenden länge har varit sjunkande är detta en tuff utmaning. Det handlar om att öka produktionsvärdet från 30 till 33 miljarder kronor i stället för att minska till 25 miljarder.
Energistrategin tar avstamp i en till viss del ny marknad. Nya marknader kräver många gånger ett helt nytt synsätt. Här blir det också tydligt att de gröna näringarna kan leverera en del av lösningarna för att nå en hållbar utveckling i samhället. Produktion av förnybar energi kan erbjuda ny kompetens och ökad sysselsättning. För den enskilde företagaren finns utrymme för affärsmöjligheter som kan bidra till att livsmedelsproducenter sprider sina risker på en allt mer rörlig marknad, samtidigt som klimatsmart produktion ger förutsättningar för att utveckla även livsmedelsproduktionen.
Årets gästtalare var Anders Borg. Nog är han en duktig och medryckande talare alltid. Han gjorde en intressant utblick i världen och slog fast att det är ett stort behov av budgetsanering i flera länder runt om i världen.
Kinas tillväxt går nu allt snabbare och de kan ha passerat USA redan 2019. Borg drog en intressant parallell till Sverige för 150 år sen, då vi var ett av världens fattigaste länder; Det Sverige gjorde på 100 år, det gör Kina på 20! Vilka konsekvenser kommer det att få?
När det gäller de gröna näringarna var Borg mer försiktig. På fråga om konkurrenskraft slog han dock fast att det finns svåra motsättningar mellan politiska krav och möjligheten för svenskt lantbruk att utvecklas på en konkurrensutsatt marknad.
Hans lösning på detta var att vi måste höja förädlingsvärdet, och han hänvisade också till regeringens satsning på Matlandet Sverige.
På kvällen talade jordbruksminister Eskil Erlandsson, han hänvisade i sin tur till att det är Borgs plånbok som avgör hur "våra frågor" kommer att landa. Tyvärr är det väl som vanligt, engagemanget för det svenska lantbrukets konkurrenskraft är för tunt hos nuvarande regering. Sverige är i dag jämfört med andra länder till väldigt stor del beroende av import av livsmedel. Politikerna talar gärna om energiomställning och förnybar energi, men ännu inte om livsmedelsförsörjning och vikten av att faktiskt kunna producera mat till den egna befolkningen.
Sist men inte minst så valde vi ny förbundsordförande, Helena Jonsson från Tranås. Det blir spännande med nytt ledarskap i en ny tid. Lycka till Helena!