Turism över hela ön

Politik2013-10-29 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

REPLIK

Ja du Wera Svensson, mig veterligen har jag aldrig någonsin skrivit att Gotland ska avstå från turismen. Däremot har jag många, många gånger i olika texter betonat vikten av en levande landsbygd med trygghet för dess befolkning. För utan en levande landsbygd och några som håller igång ”sommarlandet” även vintertid blir det svårt att locka hit besökare. För det är ofta just en levande landsbygd som visas på tjusiga bilder i olika reklamsammanhang.

Så länge vi inte kan uppnå detta anser jag att planerna på en kryssningskaj är ett exempel på projekt som ska läggas i malpåse. Däremot är det viktigt att planera och få till stånd en fungerande reservhamn till Visby för den ordinarie trafiken.

Förespråkarna framhåller gärna att en kryssningskaj i Visby skulle komma att gynna hela Gotland och skapa arbetstillfällen. Samtidigt sägs kategoriskt nej till en placering på annan plats än Visby och sällan nämns att de utlovade arbetstillfällena endast är korta säsongsjobb.

För det är bara Visby det handlar om, eftersom kryssningsbesöken blir kortare och möjligheterna för resenärerna att komma utanför murarna mindre. En norsk undersökning har konstaterat att kryssningsturismen är den turismform som spenderar minst pengar på de besökta orterna. Dessutom läggs inga pengar på boende.

Du skriver också: ”Det är inte politikerna och högre skatter som utvecklar Gotlands landsbygd. Det kan bara de människor göra som bor och verkar där.”

Till viss del sant, för genom att handla i de lokala affärerna, utnyttja kollektivtrafiken och skolorna kan dessa undvika nedläggning och istället utvecklas. Men när det gäller den viktiga bastryggheten som fungerande ambulans, räddningstjänst, rökdykare och sjukvård är det regionen som har det totala ansvaret. För skattesatsen är densamma både innanför och utanför murarna.