Turismen förändras
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det kommer väldigt skiftande besked från olika delar av Gotland om det varit färre eller lika många turister som förr. Badorterna har haft det jobbigt på grund av algblomningen, medan besöksställen som Roma Kungsgård och liknande har haft fler besökande än vanligt. Och de omdebatterade villavagnarna har varit välfyllda, omtyckta och lönande.
Det är helt klart att kommunledningens medicin mot bus- och fylleturismen, som drabbade Gotland för två år, varit effektiv. Både ungdomsgruppen, sociala och polisen bekräftar att det varit lugnt och att det bara varit de gotländska ungdomarna som härjat runt ibland. Några stora festargäng från fastlandet har inte besökt Gotland, därför att de hårda insatserna för att stoppa buset har givit resultat. Partyturisterna har ersatts av andra grupper som är lugnare, men sannolikt penningstarkare.
Det skulle inte förvåna om det trots färre antal turister, så kommer många näringsidkare att ha tjänat ihop lika mycket eller mer pengar i år, genom att det varit penningstarkare grupper, som senare på säsongen besökt Gotland. Dessutom har det stora antalet kryssningsgästerna rört sig runt på ön mer. Åtminstone runt Visby med omnejd. De har gjort bussutflykter och de cykeluthyrare som varit på alerten, har haft en bättre sommar än tidigare på grund av kryssningsgästerna.
Medeltidsveckan har i år haft fler besökare än vanligt och trots debatten om dess innehåll, så verkar denna viktiga vecka utvecklas åt rätt håll och dra allt fler besökare. Eftersom säsongen förlängs till augusti, september och kanske in i oktober gäller det för besöknäringen att anpassa sitt utbud efter detta. Allt kan inte stänga i slutet av augusti. Å andra sidan måste näringen nog fundera på hur säsongen kan förlängas i början. Under maj månad kommer många skolklasser. Och den populära tävlingen Golfa Gotland runt drar hit allt fler besökare och stärker kassorna hos golfklubbarna, hotell och restauranger. Säkerligen kan oändligt mycket mer göras för att locka hit besökare under maj och juni, som är de svaga månaderna.
Jag tror inte Gotland prisar sig ur marknaden på grund av resekostnaderna på båten. Snarare kan priserna på boendet och alla inträden på ön avskräcka. Gotland har sådana kvalitéer som lockar. Likväl är öns besöknäring inne i en omdaning, liksom hela vårt näringsliv. Party- och busgängen har stoppats genom kommunledningens resoluta åtgärdsprogram och vi har fått andra lugnare grupper av besökare. Det krävs dock mycket analyserande och nytänkande över hur en av öns viktigaste näringar ska kunna utvecklas.