Turister i laglöst land

Politik2012-12-29 06:02
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Uppgiften om att vintersportorten Sälen helt saknade poliser blev snabbt riksnyhet. Trots att hundra tusen turister befinner i området under jul- och nyårshelgerna finns det inga poliser att tillgå ens vid svåra olyckor.

Det förvånar säkert en och annan storstadsbo. Men de som bor på landsbygden är vid det här laget mer luttrade. De vet att när turisterna når fram till sina fjällstugor har färden i flera timmar gått genom polislöst land.

Politikerna håller gärna fram att det i absoluta tal aldrig har funnits så många poliser i Sverige som i dag. Det är förvisso sant. Men det är en siffra som måste sättas in i ett sammanhang.

Det finns i dag tretusen fler poliser än det fanns vid mitten av 1980-talet. Men samtidigt har befolkningen ökat med nästan en miljon människor.

Samhället har också förändrats. På 1980-talet hade få svenskar till exempel hört talas om de numer ökända motorcykelgängen. Fotbollshuliganism var en ganska isolerad företeelse. Det fanns ännu ingen rysk maffia. Nynazisterna var i regel fortfarande förvirrade gamla farbröder. Etniska gängbildningar, segregerade stadsdelar och hedersvåld var ännu begrepp som låg långt i framtiden.

Så även om poliserna blivit några fler sedan 1980-talet har det inte skett i en takt som motsvarat vare sig befolkningsökningen eller samhällsutvecklingen.

Det har lett till en situation där Sverige ligger i botten i fråga om polistätheten och lär ha den lägsta brottsuppklaringsprocenten i hela EU.

Sämst representerad är polisen på landsbygden. 1995 hade vi fortfarande 49 polismyndigheter i Sverige. Under Göran Perssons regeringsår lades mer än hundra polisstationer ned, och bara länspolismyndigheterna fick vara kvar. Snart kommer hela polisen att slås ihop till en myndighet.

Många trodde nog att det skulle bli ordning på torpet när alliansen tog över. Men satsningarna som gjorts har inte kommit landsbygden till del. Storstadsområdena sväljer de nya resurserna. Polisprofessorn Leif GW Persson brukar skämta om att Kungsholmen i Stockholm är världens mest polistäta område.

Samtidigt har det i flera uppmärksammade fall med våldsbrott på landsbygden dröjt lång tid innan polis kommit till platsen. På många orter växer ungdomar upp och lär sig att det kriminella motorcykelgänget har ständig närvaro på orten, men att polisen bara kommer förbi ibland.

Organisationer som Lantbrukarnas riksförbund varnar för att deras medlemmar i allt större utsträckning utsätts för systematiska och återkommande brott. Till exempel beräknas sju miljoner liter diesel förra året ha stulits i Sverige.

Det är inte bara under hemvändarhelger och skidsemestrar som polisbristen är ett problem utanför storstäderna. Men det är bara då den blir riksnyhet.