Turkiet tar ett steg framåt

Politik2011-06-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ryssland och Turkiet är historiskt och i nuet två östliga stormakter av avsevärd betydelse för Sverige. Båda har förändrats starkt de gångna tjugo åren. Sverige påverkas, genom ekonomiskt utbyte, flyttströmmar och politiska kontakter. Det är bara att konstatera att utvecklingen i Turkiet är mera gynnsam för oss än den än i Ryssland.

Det finns all anledning att gratulera, förklarade Sveriges utrikesminister Carl Bildt efter söndagens val i Turkiet. Där hålls ju riktiga val. AK-partiet, för vars utveckling de svenska Moderaterna engagerat sig en länge tid, vann ännu en valseger, och med ökad röstandel. På grund av valsystemet minskade dock AK i antal mandat.

På Newsmill frågar Lisa Abramowicz, generalsekreterare i Svensk Israel-Information, varför Bildt ägnar sig åt skönmålning av Turkiet. Mot bakgrund av Israels kontroverser med Turkiet sedan Gaza-kriget för två år sedan pekar hon på brister i yttrande- och religionsfriheten, Turkiets ockupation och kolonisering av Norra Cypern och kurdfrågan.

Motsättningen mellan den turkiska staten och kurdiska nationalister fortsätter ge upphov till terrordåd och inbördeskrigsliknande operationer i den sydöstra delen av landet.

Men Bildt har ändå rätt. Valet visar att de goda krafterna trots svåra utmaningar håller, ja stärker sin ställning. Turkiets samhälle har med nuvarande regim över flera år demonstrerat en inneboende kraft och dynamik som inneburit att man trots problem både inåt och utåt kunnat växa till världens 17:e största ekonomi och agera i internationell politik.

Men det ser ut som om händelser i Turkiets grannskap i kombination med valresultatet dämpar den övermodiga hajpning turkarna ett tag hängett sig åt.

Libyen och Syrien bevisar för turkarna att EU, trots allt gnäll från både det ena och andra hållet, är den bästa grannen de har. Visst, 75- miljonerslandet kan stå på egna ben, en regional makt av egen kraft, men talet om alternativ till goda relationer med EU är bara drömmar.

För bara några månader sedan förklarade Turkiets utrikesminister att om något land borde ställas inför domstol för brott mot de mänskliga rättigheterna var det Israel. Sedan dess borde både han och premiärminister Erdogan tvingats inse att det finns värre förbrytare - bland muslimska trosfränder.

Carl Bildt sa före valet att EU:s två viktigaste partners är USA, och Turkiet. Den falang som anser att EU av olika skäl behöver Turkiet står mot den som anser att EU med Turkiet som medlem skulle upphöra att fungera.

Konflikten är djupgående. Men inte olöslig, med rätt attityd. Av samma slag som i söndagens val.