Två knep för fler jobb

Politik2006-05-10 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är en märkligt schizofren bild som ges av Gotlands näringsliv och öns företagsklimat. Å ena sidan ges bilden av en enorm framtidsoptimism och framåtanda och att näringslivet blomstrar och en massa nya företag startas och få går i konkurs.
Å andra sidan klagar företagarna på klimatet på ön och behandlingen från tjänstemän i kommunen och på länsstyrelsen, som de anser ointresserade av näringslivets behov av klara och snabba besked.
Jag tror att båda bilderna kan stämma. Det är helt uppenbart att många av öns företagare upplever en tröghet i att få snabba och helst för dem positiva besked från kommunens och länsstyrelsens tjänstemän. Och uppenbarligen är länsstyrelsen trögast. Men det går att ändra på. Kommunen är på god väg och nu väntar vi bara på att landshövdingen gör sitt jobb.
I går kom den utmärkta tidningen Gotland Just nu/Näringsliv. Den ger en verkligt positiv bild av ett gotländskt näringsliv med framåtanda. Det är glädjande att läsa om den positiva anda som nu åter infunnit sig i Fårösund efter pausen med försäljningen av Kustparken. Och diskussionen om framtiden för öns näringsliv visar på några viktiga områden att bearbeta. Det störst hindret för många mindre företag att expandera är att de saknar för jobben kompetent arbetskraft och att det är för ointressant och knepigt att bli företagsledare med fler anställda.
Jag tror att kommunledningen måste ta tag i frågan om utbildning och kompetensförsörjning ordentligt. De unga väljer efter hur arbetsmarknaden utvecklas och sina egna intressen. Så ska det vara, men det behövs också en ordentligt matchning och kombinera arbetssökande med de arbetsplatser som finns och deras behov. Det pågår ett projekt som heter Gotlandslärling som får stöd av EU-pengar. Genom detta har arbetslösa kombinerats ihop med företagare som behöver arbetskraft. Matchningen finjusteras så att personkemin fungerar och rätt person hamnar på rätt företag. Genom intensivt arbete har 14 arbetslösa nu praktik på fem olika företag. Och de flesta kommer säkert få jobba vidare. Denna intensiva matchningsmetod borde kunna omsättas i större format, så att alla tänkbara jobb verkligen kan besättas av de många arbetslösa på Gotand.
Den andra biten är oviljan från många ensam- eller småföretagare att utvidga och anställa fler trots att de har jobb för dem. De vill inte lämna hantverket och bli skrivbordsdirektörer. Det borde finnas en marknad för tjänsteföretag, som sköter företagsledaruppgiften. Som håller ordning på alla räkningar, löner och skatter och ser till att företagaren får betalt ordentligt och i tid. Om småföretagaren kunde lita på en direktörskonsult, så kan de själva jobba i produktionen och samtidigt utvidga och anställa några till.
För att ge en kick framåt ytterligare för öns näringsliv borde det satsas på matchningen av arbetskraft enligt modell Gotlandslärling. Snabbt och stort satsa på utbildningar inom yrken som det är brist på och att få igång direktörsfirmor, som säljer företagsledartjänsten. Då skulle många fler jobb skapas på Gotland och fyllas av den efterfrågade kompetensen. Vem tar tag i detta?