Två procent har fått jobb

Ylva Johansson undrar om de nya reglerna i sjukförsäkringen lett till arbete, eller hur många deltidare som tvingats säga upp sig när det saknas uppföljning. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Ylva Johansson undrar om de nya reglerna i sjukförsäkringen lett till arbete, eller hur många deltidare som tvingats säga upp sig när det saknas uppföljning. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Politik2010-08-06 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alliansens mål med att bokstavligen kasta ut de med sjukersättning på arbetsmarknaden var att de skulle få ett jobb. Nu visar Arbetsförmedlingens nya siffror att endast två procent av dem verkligen har fått ett jobb. Det måste ses som ett totalt misslyckande av den politiken.
Samtidigt mörkar regeringen, för de redovisar inte hur många av de deltidssjukskrivna som har tvingats säga upp sig från sina jobb. Regeringen hävdar att de har lyckats väl, men hur kan man hävda det när man inte kan visa siffror?
Ylva Johansson, välfärdspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, frågar socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m), hur regeringen kan hävda att de nya reglerna i sjukförsäkringen stärker arbetslinjen när det inte går att följa upp hur många arbetade timmar det blir med det nya systemet. Samtidigt som uppföljningen alltså visar att endast en mycket begränsad del är i arbete efter programmet så kommer uppgifter om att människor till följd av de nya sjukförsäkringsreglerna säger upp sig från sin deltidsanställning i samband med att de utförsäkras för att därigenom kunna få arbetslöshetsersättning på heltid, alternativt blir uppsagda av sina arbetsgivare.
Den rödgröna överenskommelsen om sjukförsäkringen utgår från att ingen ska utförsäkras till följd av att en administrativ tidsgräns passeras. Det ska alltid göras en individuell bedömning. Rehabiliteringspenning ska vara ett alternativ för den som behöver hjälp för att komma tillbaka till arbete Statliga pengar ska satsas i en särskild rehabiliteringsfond. Då får vi en sjukförsäkring som ger människor individuell hjälp och stöd att snabbt komma tillbaka till arbete och ekonomisk trygghet under den tid det tar.
Ylva Johanssons fråga till socialförsäkringsministern blir därför:
Hur kan man veta om de nya reglerna lett till arbete när det saknas uppföljning av hur antalet arbetade timmar utvecklas för berörda grupper och hur kan regeringen i avsaknad av sådan information fortsätta att hävda att det nya regelverket stärker arbetslinjen?
Ja det är det nog fler som undrar, de sjuka till exempel.