Två tunga dörrar in skapar ett osmidigare Gotland

Politik2006-12-09 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag har i veckan läst Pelle Sollermans bok, En landsortsredaktörs berättelser. Den har stått i bokhyllan för läsning länge, men det har kommit andra böcker emellan.
Anledningen till att jag började läsa boken var att jag i onsdags fick äran att representera socialdemokraterna på Gotland vid Pelle Sollermans begravning i Uppsala.
Pelle var en mycket känd och aktiv redaktör och politiker. Han har betytt mycket för den gotländska arbetarrörelsen.
Boken gav återkopplingar till min egen far, Valter Jansson, som var aktiv i fackföreningsrörelsen och i det socialdemokratiska partiet från 30-talet till 1955 då han hastigt avled blott 50 år gammal.

Hos Pelle på redaktionen
Min far och Pelle kända varandra väl. De satt i stadsfullmäktige tillsammans och Valle var ofta på redaktionen för att prata med Pelle. Jag har fattat det så att många aktiva parti- och fackföreningskamrater tillbringade många stunder hos Pelle på redaktionen för att diskutera politik.
Pelle Sollerman eller Petrus klipparen som han kallade sig när han kåserade, har funnits med i mitt politiska engagemang och haft betydelse för mig i min politiska skolning.
När jag på 1970-talet började arbeta och intressera mig för politik, så läste jag dagligen ledarsidorna i Gotlands Folkblad och Aftonbladet för att få reda på vad partiet tyckte i olika frågor.
Idag uttrycker inte ledarsidor partiernas uppfattningar, utan det är mer ledarskribentens egen uppfattning som torgförs för att bilda opinion och leda till debatt.
När vi socialdemokrater tillträdde för fyra år sedan, så tog vi först ställning till vad vi ville göra och därefter så tillsattes kommunalråden. Detta gav en tydlighet i organisationen och för kommunala tjänstemän.

Tufft för öns sjukvård
När man nu ser hur alliansen bygger sin laguppställning funderar jag på vad som vägleder dem. Att sjukvården inte får någon heltidspolitiker framstår för mig som helt obegripligt.
Den tuffaste uppgiften kommer ordförande i hälso- och sjukvården att få ansvara för. Att spara 30-40 miljoner kronor inom sjukvården under nästa år kommer att bli tufft.
Att avstå från en heltidspolitiker/kommunalråd tyder på att de inte inser realiteterna. Eller är det något annat som ligger bakom?
Det andra som man förbluffas över och som skapar mest oreda och otydlighet är Lars Thomsson som kommunalråd för samhällsbyggnadsfrågor och samtidigt ordförande i byggnadsnämnden.
När det gäller den strategiska samhällsplaneringen skall han ta ansvar för de frågor som enligt min uppfattning borde ligga på kommunstyrelsens ordförande, som också ansvarar för ekonomin. Nu blir det en otydlighet vem man skall gå till när man vill diskutera strategiska samhällsbyggnadsfrågor.
Risken är stor att det blir två tunga dörrar och ett långsamt malande beslutsmaskineri. Smidiga Gotland?

Krångel i socialnämnden
Den tredje konstigheten svarar Gustaf Hoffstedt för. Enligt sociallagen är socialnämndens ordförande ansvarig och beslutsfattare i vissa akuta ärenden, som rör tvångsomhändertagande för barn som far illa eller grava missbrukare. Socialnämndens båda vice ordförande inträder när ordförande är förhindrad.
Nu måste social- och omsorgsnämnden göra ett eget regelverk där Individutskottets ordförande skall vara den som svarar för tvångsomhändertagande.
När denne inte kan, skall nämndens ordförande och andra vice ordförande i nämnden inträda i nämnd ordning som beslutsfattare. Nämndens förste vice ordförande kommer inte alls att få fatta några sådana beslut. Krångligt? Obegripligt? Javisst!
För mig framstår det klart att alliansen först väljer personerna och vad de vill göra och då får det bli hur krångligt som helst.