Två viktiga framtidsfrågor

Politik2006-06-13 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
På måndag den 19 juni kommer kommunfullmäktige att diskutera och besluta om det förslag till ramar för 2007, som kommunstyrelsens arbetsutskott jobbat fram. Förutom de rent ekonomiska prioriteringarna finns också några utredningsuppdrag, som ska vara klara till i höst när budget för 2007 ska tas.
Två av dem är viktiga framtidfrågor, nämligen hur kommunen ska använda de näringslivsbidrag som ges. Jag utgår ifrån att det handlar om hela kommunens näringspolitik och inte bara det om ökad samordning mellan kommunen, Försäkringskassan och länsstyrelsen som nämns i handlingarna. I och för sig är detta jätteviktigt, då det handlar om att vässa verktygen för att bättre rehabilitera de som är sjukskrivna och inte kan jobba fullt ut.
Jag hoppas utredningsuppdraget är att slutföra den modellen för verkligt samordnad och vass organisation för kommunen att minska arbetslösheten och se till att inte bara de välutbildade och erfarna i 35-årsåldern får jobb. Det finns alldeles för många unga arbetslösa, även om antalet sjunker nu. Och de över 55 år måste tas tillvara mycket bättre. Det finns utredningsembryon till en vass organisation för att med olika kassor och olika verk, myndigheter och organisationer göra jobbskapandet och jobbtillsättande effektivare.
Det andra viktiga framtidsinriktade utredningsuppdraget har tekniska nämnden fått. De ska göra en konkret avvecklingsplan för att ställa om från olja och direktverkande el, som uppvärmning av kommunens fastigheter och gå över till alternativa och miljövänliga energislag. Kommunen ska alltså agera föregångare, vilket är helt rätt och jättebra.