Tydligt mål ger engagemang

Socialdemokraternas mål. Lena Hallengren, Aida Hadzialic och Stefan Löfven.?

Socialdemokraternas mål. Lena Hallengren, Aida Hadzialic och Stefan Löfven.?

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Politik2015-05-30 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Trots den allmänna uppluckringen av välfärds-Sverige skulle Socialdemokraterna kunna fånga det engagemang för välfärd, rättvisa och jämlikhet som finns bland en majoritet av medborgarna. Men då krävs att Socialdemokraterna kan formulera tydliga mål för sin politik, som relaterar till medborgarnas verklighet och värderingar.

Moderaterna har haft som tydligt mål att lösa alla problem med sänkta skatter och Sverigedemokraterna har som mål att minska invandringen.

Vad har Socialdemokraterna för motsvarande tydliga mål för att uppnå sitt drömsamhälle? Får vi svar på denna målbildsfråga under helgens partikongress i Västerås?

Det finns en tro att Barack Obama vann presidentvalet med hjälp av internet och social media. Jo, det spelade en viss roll, men det vara steget till att få klickarna och ”likarna” att ringa upp tänkbara väljare eller knacka dörr i några kvarter, som gjorde framgången.

Det var när de svenska socialdemokraterna knackade dörr och ringde folk som de fick genomslag. Men politiskt stöd vinns inte bara genom val- och pr-kampanjer. Budskap och målbilden är avgörande. Och den måste relatera till den verklighet som människorna lever i.

Svenskarna har inte blivit mindre engagerade för olika saker än förr. Däremot tappar de gamla partierna och folkrörelserna medan nya rörelser, som exempelvis Missing People, kan växa sig stora och locka många människor att ideellt söka efter försvunna medmänniskor.

Engagemanget och medmänskligheten är stark hos svenskarna, men fackföreningar och Socialdemokraterna har svårt att locka till sig dessa engagerade människor. En faktor är professionaliseringen inom politiken och inom facket. Heltidspolitiker och heltidsarbetande fackliga företrädare sköter det politiska och fackliga hantverket. Den stora massan av medlemmar och medborgare lämnas till sig själva att söka utlopp för sitt engagemang någon annanstans.

Ambitiöst och i linje med samhällets krav satte Socialdemokraterna upp tydliga mål om jobb och utbildning. Efter de borgerliga åtta åren med arbetslöshet runt åtta procent och en allt sämre skola, är det relevanta mål.

Än har dock inte Socialdemokraterna lyckats leverera märkbara och tydliga reformer för att nå de tydliga målen sänkt arbetslöshet och bättre skola.

Sannolikt krävs mycket tuffare förslag, som kanske till slut gör att konfliktytan blir så skarp, att det blir ett nyval. Ska Socialdemokraterna kunna leverera sin politik med tydliga mål krävs en majoritet i riksdagen. Den finns inte idag.

Ett sätt att få en skarp linje är att Socialdemokraterna bestämmer sig för att låna upp många miljarder för att investera i en järnväg som fungerar och att bostadsbyggandet får fart.

Det gynnar näringslivet och miljön och det ger väldigt många jobb. Som i sin tur gör att fler får lön och kan konsumera mer, vilket ökar efterfrågan och produktionen och ger fler jobb.

Fler i jobb med lön innebär också mer skatteinkomster för stat och kommun, som kan utveckla istället för att skära ner på skola, vård och omsorg.