Tyskland tar efter Sverige

Politik2006-05-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Fler av Europas länder har varit nyfikna på den svenska familjepolitiken och dess mycket goda effekter på familjerna, barnen, jämställdheten och tillväxten. I Sverige har familjepolitiken med den allt mer utbyggda föräldraledigheten gjort det möjligt för både mamma och pappa att vara hemma hos sina barn. Det har betytt mycket för jämställdheten och kvinnornas oberoende. Och inte minst för barnen. I Sverige står inte valet mellan föräldraskap eller yrkesroll.
Vår svenska fina föräldraledighet och framför allt den så väl utbyggda barnomsorgen med hög kvalité, har gjort det möjligt att kombinera familj och yrkesarbete. Därför har kvinnorna i Sverige så hög förvärvsfrekvens jämfört med övriga Europas kvinnor, som fortfarande tvingas välja mellan att vara mor eller yrkesarbetande.
Detta av kvinnorna påtvingade val har lett till att kvinnorna i länder som Spanien och Tyskland väljer yrke före moderskap. Då sjunker födelsetalen, vilket oroar ledande politiker.
Nu har den tyska regeringen beslutat om att frångå sin hemmafrumodell och införa en föräldrapeng. Det är den kristdemokratiska familjeministern Ursula von der Leyen som lyckats driva igenom denna reform. Inte med motstånd från regeringskollegorna inom det tyska socialdemokraterna, utan mot det motstånd som finns i hennes eget parti. Det är alltså kristdemokraterna som står bakom familjereformen. De som tidigare slagits för och hållit fram bilden av den tyska hemmafrun. Idag har tyska kvinnor rätt till sex veckors betald föräldraledighet. Nu ska den förlängas till ett år med 67 procent av lönen.
Den kristna högern i Sverige och på Gotland i form av kristdemokraterna borde fundera på detta. Det stora tyska kristdemokratiska partiet ser nu att verkligheten har förändrats. De ser att de låga födelsetalen beror på en otidsenligt familjepolitik. Det moderna samhällets villkor går inte ihop med det traditionella tyska familjeidealet, där kvinnan är hemma och sköter barnen, medan mannen står för försörjningen. Det har inte varit lätt för den kristdemokratiska familjeministern att övertyga sina manliga partikamrater. De tycker naturligtvis det är bekvämt med en hemmafru, som tar hand om barn, matlagning och städning och passar upp mannen när han kommer hem från jobbet.
Den tyska förlängda föräldraledigheten är ett första steg. Familjeminister von der Leyen vill även bygga ut barnomsorgen och förskolan efter svensk modell med höga kvalité och tydliga pedagogiska mål.
I Tyskland där kristdemokraterna regerar tillsammans med socialdemokraterna, där börjar man nu genomföra en familjepolitik enligt svensk modell. Kvinnorna ska inte behöva välja mellan familj eller arbete, utan föräldraledigheten och barnomsorgen ska byggas ut enligt svensk högkvalitativ modell.
I Sverige och på Gotland går kristdemokraterna baklänges in i framtiden, svartmålar barnomsorgen och vill införa ett vårdnadsbidrag, som återskapar hemmafrusystemet. De tyska kristdemokraterna är oändligt mycket mer moderna än de moralkonservativa bakåtsträvarna i de svenska och gotländska kristdemokraterna.