Valutaunionen, vårdskandaler och illegala vapen. Ämnesvalen under onsdagens partiledardebatt var lika förväntade som partiledarnas svar på varandras frågor.
Det är dagsaktuella frågor med tydliga konfliktytor som ger snabba rubriker och snärtiga repliker. Men i ett längre perspektiv har Sverige större utmaningar än vilka ägandeformer som är att föredra inom äldrevården.
Många kommuner håller på att förvandlas till just ofinansierade äldreboenden och skenande pensionsskulder tvingar in flera utflyttningskommuner på aktiemarknaden.
Bakgrunden är de senaste decenniernas befolkningsutveckling. Storstadsnära pendelkommuner växer så att det knakar - medan ungdomen lämnar mindre tätorter på landsbygden för utbildning, utveckling och utmaning. Värmdö kommun utanför Stockholm har till exempel dubblat sin befolkning på samma 30 år som flera inlandskommuner förlorat en fjärdedel. Det är ett demografiskt beteende som bygger på individuella val - och som kräver en kollektiv diskussion.
Kommunal skatteutjämning i all ära. Hur länge vill barnfamiljerna på Värmdö fortsätta att finansiera äldreboenden i Västerbottens inland? Och vad säger skattebetalarna i Smålands utflyttningskommuner om partiernas eviga kamp om storstadsväljarna?
Var kan invånarnas olika intressen mötas under värdiga former? Den som lyssnade på partiledardebatten fick inga svar.