Unga behövs i politiken

UNGA RÖSTER. Julia Schüberg, Jessica Nilsson, Emma Söderstrand och Elin Nyberg från Romaskolan är beredda att göra sin röst hörd. Bättre kollektivtrafik och färre kränkningar i skolan hör till de viktigare frågorna, tycker de.

UNGA RÖSTER. Julia Schüberg, Jessica Nilsson, Emma Söderstrand och Elin Nyberg från Romaskolan är beredda att göra sin röst hörd. Bättre kollektivtrafik och färre kränkningar i skolan hör till de viktigare frågorna, tycker de.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2009-12-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är nomineringstider. Inför valet nästa år pågår processen i de olika partierna med att vaska fram de som ska stå på valsedlarna. Vilka som ska företräda partiet inför nästa val. Det är i en del fall tuffa strider med krav på representativitet både kors och tvärs. För andra är det en desperat kamp för att hitta någon som är villig att ställa upp. En fråga som alltid är aktuell är hur ungdomar ska få plats i politiken och hur de ska fås att stanna kvar.
Ett problem kan vara att den unga politikern helt enkelt sliter ut sig. Glädjen över en ny, och dessutom ung, partimedlem kan ibland vara överväldigande. Det finns därför en risk att den som är ung - eller för den delen överhuvudtaget ny i politiken - alltför snabbt ges för många uppdrag. Det är många som chockade har lämnat politiken sedan de upplevt att de sugits in i en karusell av allt fler uppdrag och allt mindre tid till annat än politik. Här krävs det en lyhördhet hos omgivningen för att se till att introduktionen i politikens värld blir mjuk, samtidigt som den som är ny får uppdrag som ger möjlighet att påverka.
Det stora problemet med ungdomar på listorna är just att de är unga. De är inte är lika rotade som sina äldre politikerkollegor. Den som är ung flyttar, för studier, för jobb eller för att flytta ihop med någon de älskar. Den som flyttar får inte längre behålla sina kommunala uppdrag. På den punkten borde lagstiftningen ge möjlighet till en större flexibilitet för dem som tillfälligt bor på annan ort, till exempel för studier.
Ungdomar behövs på partiernas listor, till kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och riksdagen. Många av dem kommer att hoppa av under den kommande mandatperioden. En del för att de upptäcker att det partipolitiska arbetet inte passar dem, fler för att de har ett liv. Ett liv som för en ung människa i betydligt större utsträckning än för medelålders och äldre innebär nya jobb, nya relationer och ny bostadsort.
De som är äldre måste acceptera att verkligheten ser ut så. Det betyder att det krävs en rätt stor grupp unga för att få någon som fortsätter också nästa mandatperiod. Det bör prägla valsedlarna inför valet nästa år.