Unga tjejer tar till våld

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Politik2010-02-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Rapporten som utvärderar det kommunala handlingsprogrammet "Kvinnofrid på Gotland" (antogs av kommunfulmäktige för drygt tre år sedan), talar om "en allt råare jargong mellan ungdomar", tjejer som tar över killars beteende och bildar gäng, dricker sprit och slåss.
"För att nå ut med jämställdhetsarbetet här krävs att skolan, idrotten och övriga föreningslivet engageras hårdare. Men känns begreppet kvinnofrid relevant för dem? Bör man kanske ändra fokus för programmet? undrar Orleifson och Wessman" skrev GT i förra veckan.
Mäns våld mot kvinnor är något annat än ungdomars gängvåld, tjejers som killars. Men det är självklart att om man vänjer sig vid att ta till våld för att lösa problem eller få uppmärksamhet, så är det lätt att man tar med sig detta beteende i en kommande relation.
I går inleddes rättegången mot några gotländska tonårstjejer som är misstänkta för misshandel på andra ungdomar.
Även om man inte ska dra alltför långa slutsatser på denna händelse så märks ett trendbrott där unga tjejer alltmer tar över killars beteende som nämns ovan. Eventuellt fortsätter det "coola" i att skrämma sin omgivning med våld genom att man blir föremål för rättegång. Man hamnar i centrum och får ännu mer uppmärksamhet.
Det coola försvinner dock förhoppningsvis ganska snabbt när man ställs till svars för det man gjort och inser att ingen i salen, utom möjligtvis polarna på åhörarplats, är särskilt imponerad av de kriminella handlingarna.
Insikten är kanske den viktigaste, så länge den saknas hjälper varken straff eller skuld.
Det viktigaste är därför att unga människor tidigt får hjälp att komma till denna insikt. Samt erbjudas alternativ till en kriminell karriär. Hur detta ska göras om det saknas vuxna förebilder i ungdomarnas närhet är ett dilemma.
Behovet av fler vuxna i skolan, inte bara lärare, slutar inte för att eleverna lämnar grundskolan och börjar gymnasiet.