Dagens unga är värda en bostad. Att få en egen bostad är något självklart, ingen 20/22-åring vill bo kvar hemma hos föräldrarna, de vill inte heller ha osäkra andrahandskontrakt eller bostad tio månader av året för att sedan kanske flytta hem till mamma och pappa när hyresvärden vill tjäna mycket pengar på sommaruthyrning.
När jag flyttade tillbaka till Visby från Uppsala som 24-åring tog det några månader och sedan kunde jag sätta nyckeln i dörren till min första egna lägenhet, en nybyggd tvåa i Bogen 1.
Den upplevelsen kan knappast någon få idag. Att skapa villkoren för bostadsbyggande är en politisk fråga som i första hand vilar på regeringen, i andra hand vilar den på kommunerna som måste tillhandahålla byggklar, planlagd mark.
Ofrivilligt kvar hemma
Hyresgästföreningen publicerade i maj sin rapport ”Unga vuxnas boende i Sverige 2013”, det var nionde gången sedan 1997 man publicerade en sådan rapport. Den visar att 148 000 unga vuxna ofrivilligt bor hemma hos sina föräldrar och att 290 000 unga vuxna skulle vilja ha en egen bostad – men saknar det idag.
Att ha en egen bostad är en förutsättning för att unga vuxna ska kunna utveckla sina drömmar, sin självkänsla. Att ha en egen bostad är en avgörande sak för hur vi lever våra liv. Hyresgästföreningens rapport, som SKOP har genomfört, visar att endast 51 procent av Sveriges unga vuxna bor i egen bostad – bostadsrätt, eget hus eller hyresrätt med förstahandskontrakt. Det är den lägst uppmätta andelen någonsin.
En bidragande orsak är att andelen med egen hyresrätt har minskat och samtidigt ökar andelen som bor i osäkra upplåtelseformer och andelen som bor hos sina föräldrar till rekordnivåer. Samtidigt minskar bostadsbyggandet i Sverige när befolkningen ökar.
Då kan man invända att, visst byggs det bostäder. Se bara i Visby hur mycket det har byggts de senaste fem åren. Men det som har byggts är nästan uteslutande bostadsrätter.
Dyrt i Visby
På Hemnet 15 augusti fanns sju ettor i Visby, en lagom storlek kanske för en ung vuxen. De kostade mellan 395 000 och 1 300 000 och det innebär en egenfinansierad insats på mellan 59 000 och 195 000. Hur många unga kan klara det?
Antalet nya hyresrätter i Visby under samma tid är väsentligt färre. Varför är det så när unga vuxna främst efterfrågar hyresrätter; 40 procent av Sveriges unga vuxna uppger hyresrätten som den bäst passande boendeformen.
Regeringen med bostadsminister Stefan Attefall har varit konsekvent i att genomföra reformer som gynnar ägda bostäder framför hyrda. Regeringens överbeskattning av hyresrätter gör att få hyresrätter byggs och att de som byggs kostar alldeles för mycket.
Sex förslag
Hyresgästföreningen har sex förslag på vägen att ändra obalansen.
• Investeringsstimulans för nybygg-
nad av hyresrätter
• Borttagen fastighetsskatt för hyres-
rätter
• Skattefria underhållsfonder för hy-
resrätter
• ROT-avdrag för hyresrätter
• Miljöpremie för ombyggnad/upp-
rustning av hyresrätter
• Använd de allmännyttiga bostadsbolagen för att se till att alla medborgare i kommunen erbjuds bra bostäder
Det är dags att uppmana regeringen att göra något konkret istället för alla dessa utredningar som är deras svar.