Ungdomen har det inte lätt

Politik2011-02-03 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Unga har det inte lätt på arbetsmarknaden. En färsk studie från bemanningsföretaget Manpower visar att unga är sjukfrånvarande oftare än äldre. Förhållandet strider mot biologin men får sin förklaring om man granskar ungas attityder till att stanna hemma även om de är friska.

Mer än 70 procent av 80- och 90-talisterna som svarat på undersökningen säger att de ibland stannar hemma trots att de är friska. Några i den äldre generationen slår sig kanske för bröstet och tänker att dagens ungdom inte är av det rätta virket. Men frågan är om det inte finns goda skäl till varför arbetsmoralen är sämre bland yngre.

Unga behandlas inte särskilt bra på arbetsmarknaden.

Långtidsutredningen 2011, lämnade sitt slutbetänkande om arbetsmarknadspolitik på onsdagen. Utredarna säger att svensk arbetsmarknad överlag fungerar bra. Den ligger mycket högt när det gäller andelen äldre och andelen kvinnor som har jobb. Däremot sticker Sverige ut när det gäller ungdomar. Permanent hög ungdomsarbetslöshet och sen introduktion till fasta jobb.

Förhållandet är onaturligt. Jämfört med andra länder har Sverige en jämn åldersfördelning. Om vi haft stora mängder ungdomar på väg ut på arbetsmarknaden hade det varit förklarligt att alla inte kunde få jobb. Men i Sverige har vi istället stora grupper äldre på väg ut från arbetsmarknaden. De unga borde vara efterlängtade. Någonstans finns det strukturella problem.

Ett problem som långtidsutredningen pekar på är orättvisorna som turordningsreglerna skapar. Principen med först in - sist ut var kanske motiverade i ett industrisamhälle. Men idag skapar de orättvisor. Svensk arbetsmarknad delas upp i ett innelag som har mycket starkt skydd, och ett utelag som saknar skydd.

Utelaget består till stor del av unga. Dessa söker ofta jobb inom sektorer där arbetsgivarna vill ha god flexibilitet. Med det svenska systemet ges arbetsgivarna dock incitamentet att hela tiden byta ut sina anställda - innan de behöver fastanställas. Detta leder till att företagen får svårt att lotsa fram duktiga anställda, men det innebär framförallt stor osäkerhet för den anställde. Särskilt unga som väntar på att kunna ta lån för att köpa hus och bil förlorar på de ständiga korttidsanställningarna.

Inte konstigt då om arbetsmoralen ibland sviktar.

Långtidsutredningen föreslår att turordningsreglerna ska tas bort och att man istället ska införa avgifter för den som säger upp personal. Avgiften kan öka med arbetsår. Det skulle fortfarande innebära ett starkare skydd för den som jobbat länge, men det skulle ge företagen större flexibilitet och förhoppningsvis få dem att i högre grad fastanställa yngre.

Frågan är viktig för ett land har inte råd att låta ungdomarna stå utanför och må dåligt.