Upplysning som antiterrorvapen

Politik2007-07-18 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Risken att drabbas av ett terrordåd är mycket liten i vår del av världen. Men obefintlig är den inte, vilket larmet från Storbritannien och de senaste årens illdåd visat. Det finns skrämmande nog intressen som är beredda att slå till mot västvärlden i veka livet genom att urskillningslöst döda civila.
Uppgiften att förhindra planering och utförande av attentat i Sverige och mot svenska intressen ligger hos Säkerhetspolisen. Hur väl Säpo utför den uppgiften är inte lätt för en utomstående att bedöma så länge det inte smäller i Stockholm eller mordiska planer avslöjas.
Men i terrorns syfte att väcka skräck och fasa ingår även att vara oförutsägbar. Paradoxalt nog gör därmed den slutenhet som omgärdar terrorbekämpningens operativa verksamhet att själva hotbilden till stor del förblir höljd i dunkel och föremål för spekulationer.

Viktig avvägning
Som två före detta Säpo-analytiker konstaterade på måndagen vore därför mycket vunnet om Säkerhetspolisen i högre utsträckning deltog i samhällsdebatten. "En samlad kunskapsbild om detta hot finns egentligen bara på den svenska myndighet som ansvarar för terrorismbekämpning", skriver analytikerna i Dagens Nyheter.
Naturligtvis handlar det om en avvägning. Terrorbekämpning kan inte bedrivas inför öppen ridå och för mycket exponering av obehagliga hotbilder kan skapa ännu mer oro och känsla av osäkerhet. Men trots allt ligger det mycket i att de faror som är kända är lättare att hantera.
Sanningen är nog att terrorn förebyggs lika mycket på det psykologiska planet som på fältet. Den insikten borde prägla Säpos arbete i högre utsträckning än i dag.