Uppmuntra inte ungdomar till att fiffla och fuska

Politik2006-04-24 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I torsdags debatterade riksdagen statsbidragen till ungdomsorganisationerna. Det borde ha varit en intressant stund i kammaren med tanke på fjolårets polisanmälningar om omfattande fusk och fiffel inom både SSU och Ung vänster. Frågan har ju inte blivit mindre het av att flera förundersökningar lagts ner, inte på grund av att misstankarna skingrats, utan för att bidragens utformning gör att åklagarna inte kommit vidare.
Enligt grundlagen är det inte tillåtet att begära ut medlemsregister och eftersom den största delen av bidragen grundar sig på just medlemmar är det så att säga tvärstopp. Kontrollbehovet krockar med åsikts- och föreningsfriheten.
Så, kan man undra, vad vill de folkvalda göra för att se till att bidragen inte missbrukas i framtiden?
Svaret efter torsdagens debatt är: inte särskilt mycket. I alla fall inte just nu. Bättre att vänta och se om några justeringar här och några justeringar där får effekt.
Vänsterpartiets riksdagsledamot Rossana Dinamarca stod för dagens mest pragmatiska hållning. Alla bidragssystem går att missbruka, så därför finns det ingen anledning att börja om från ritbordet, är hennes filosofi. Dessutom passade hon på att skjuta in en kommentar om att alla partiers ungdomsförbund någon gång anklagats för bidragsfusk, så varför bråka med Ung vänster?

Mandatfördelat
Hennes motpol i debatten var folkpartisten Louise Edlind-Friberg, den enda som faktiskt hade något konkret att komma med. Folkpartiet vill ersätta dagens system med ett som baseras på hur många mandat moderpartierna har i riksdagen, inte på ungdomsförbundens medlemsantal.
Förslaget har sina nackdelar. Som Rossana Dinamarca påpekade är ju poängen med bidraget att stödja ungdomsorganisationer, inte göra de senare till megafoner för moderpartierna. Men det är lätt att säga att aktiviteten i organisationerna ska avgöra hur mycket bidrag de ska få, svårare att se hur det ska göras utan att uppmuntra till fusk och fiffel med medlemssiffror. Dagens system är, för att uttrycka saken milt, inte optimalt.
Så vad händer?
Regeringen ska undersöka bidragsfrågan och Ungdomsstyrelsen, som delar ut bidragen, ska titta igenom det befintliga regelverket. Det är svårt att skaka av sig känslan av att partierna inte riktigt tar frågan på allvar.
Talarna i riksdagsdebatten var rörande överens om hur viktiga de politiska ungdomsförbunden är för att väcka unga människors intresse för politiken. Ungdomar samlas i dem, skolas av dem och slussas vidare i samhället. Då borde det också vara fullständigt självklart att de inte ska lära sig att lite fusk med skattepengar kan löna sig.