Uppsalapolisen ser det som tjänstefel att inte samverka
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alla samarbetspartners satsar 30 000 kronor var, så det kan bekosta en koordinator för samverkan mellan de olika aktörerna. Hela projektet leds av en styrgrupp med landshövdingen Anders Björk, som ordförande och med länspolischefen som huvudfigur.
Samarbete och penningstöd
Grunden är att polisen i Uppsala ser, att de inte ensamma klarar att bekämpa brottsligheten, som den ser ut i dag. Därför söker de samarbete med alla goda krafter som kan bistå.
Det betyder varken att andra tar över polisens uppgift eller att företag sponsrar polisens verksamhet. Men för att klara sin uppgift anser polisen i Uppsala att det är tjänstefel att inte samverka med andra.
Samarbetet och penningstödet innebär att alla tillgängliga resurser kan utnyttjas bättre. I Uppsala har de prioriterat krogvåldet, mäns våld mot kvinnor, biltillgreppen och butiksrånen. De som bidrar med pengar och ingår i samarbete är en lång rad kommuner i Uppsala län, några försäkringsbolag och banker, lokaltrafikbolaget, Uppsala Handelsförening, Kommunalarbetarförbundet, Svenska kyrkan och McDonalds.
Tyvärr har förre justitieminister Thomas Bodström (s) missuppfattat projektet och kritiserat det för att företag sponsrar polisen. Men han har fel denna gång. Vad det handlar om i Uppsala är att några kloka och framsynta poliser har insett att polisen inte ensam idag klarar brottsbekämpningen.
Bistå, inte ta över
Precis som inom det gotländska samarbetet Gotsam, så tydliggör de olika aktörerna sina resurser, befogenheter och uppgifter, så alla gör rätt saker.
Ingen ska ta över polisens uppgifter, men bistå och samarbeta med polisen i de roller som andra aktörer kan.
Polisen kan hjälpa butiker och krogar med åtgärder som butiker och krogar kan göra för att minska våld och stölder. Genom samarbetet har man fått ihop pengar till en koordinator och andra åtgärder, som man i styrgruppen bestämmer. Inga sponsorpengar går direkt till polisen, utan bara till samarbetet.
I Uppsala län vill polisen kraftsamla alla resurser i länet och rikta dessa mot vissa strategiska brott. Det gör man genom samverkan med andra utanför polisen i samhället.
Ett föredöme för andra
Andra aktörer bidrar både ekonomiskt och genom egen medverkan till att brottsligheten kan minska. Det görs genom ett tydliggörande av roller, mandat och befogenheter mellan myndigheter, ideella organisationer och företag i länet.
Genom detta tydliggörande av roller och befogenheter undanröjer man riskerna för okontrollerade medborgargarden och annat som leder fel.
Det polisen i Uppsala län gör nu är ett föredöme för andra. Redan har man i Dalarna och Västmanlands län visat intresse för Uppsalamodellen.
Borde inte polisen på Gotland med sin goda tradition av samarbete inom Gotsam, också ta efter denna goda samarbetsmodell med övriga samhället på Gotland?