Ur askan i elden

Foto: Justin Merriman

Politik2008-09-01 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Krigen i Irak och Afghanistan bearbetas kulturellt i USA idag. Det senaste exemplet är miniserien Generation Kill baserad på en bok med samma namn av Evan Wright. Serien skildrar hans upplevelser som inbäddad journalist i en amerikansk spjutspetsstyrka under det inledande skedet av invasionen av Irak 2003: Den grabbiga och blodtörstiga stämningen bland de ofta unga elitsoldaterna (många av dem veteraner från Afghanistan); Förvirringen bakom fiendens linjer, som ofta innebar att oskyldiga fick sätta livet till; De tafatta försöken att upprätta goda relationer med civilbefolkningen, trots allt.
Starkast skildras desillusionen bland soldaterna under ockupationen av Bagdad: kriget är över men striderna fortsätter. Plötsligt står de garvade krigarna inför utmaningen att upprätta lag och ordning i ett kaos av våld och laglöshet. En uppgift de varken är tränade eller utrustade för. De är den amerikanska statens misshandlade blodhundar som släppts lösa över den Irakiska stenöknen. Fred är inte deras specialitet.

Så kallas 2003 ofta det förlorade året i Irak. Den amerikanska administrationen stod handfallen inför utmaningarna. Planen var egentligen att dra tillbaka styrkorna från Irak nästan omedelbart.
Nu har ockupationen fortgått i fem år. 4 300 koalitionssoldater har stupat. Någonstans mellan 80 000 och 150 000 irakiska civila har dödats i stridigheterna. Och den irakiska regimen, som någorlunda lyckats ta kontroll över landet, kräver ett fullständigt amerikanskt truppbortdragande senast 2012.
Samtidigt intensifieras striderna i Afghanistan, med amerikanska truppförstärkningar som följd. FN:s flyktingorganisation UNHCR varnar för att situation i landet förvärrats, med ett Kabul plågat av ständiga attacker, bombdåd och kidnappningar. De betonar att det är riskfyllt att skicka tillbaka flyktingar dit.

Så kommer rapporter om att 90 civila, mestadels barn, dödats i ett amerikanskt flygangrepp mot en by i västra Afghanistan härom veckan. USA förnekar anklagelserna, men de Afghanska myndigheterna får stöd av FN, som säger sig ha bevis som stödjer uppgifterna. Vid sidan om att massakern riskerar att dramatiskt försämra relationerna mellan USA och Afghanistans västvänliga regering är det sannolikt att olyckan inspirerar fler unga radikaler att ansluta sig till Mujaheddin.
Samma mönster har upprepats gång på gång, både i Afghanistan och i Irak. Generation Kill skildrar hur några amerikanska marinkårssoldater inspekterar stupade motståndsmän efter ett nattligt överraskningsanfall (sådana var vanliga innan det gick upp för motståndsrörelsen hur överlägsna de amerikanska styrkorna var nattetid med sina mörkerkameror). En av de stupade ynglingarna hade utländskt pass.
USA kom till Irak för att bekämpa den globala terrorismen. Men vid tiden för invasionen levde denne nyrekryterade jihadist ett fredligt liv som student vid ett syriskt universitet.