Ur kriser föds möjligheter
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den 24 november var dagen då Ekot rullade i gång det vi kom att kalla griskrisen. För er som funderar över hur olika media tänkte och varför Ekot blev den som valde att ta nyheten kan jag rekommendera er att gå in på webben och lyssna på programmet "Medierna" som går i P1. Där förklarar "Uppdrag granskning" varför man valde att inte publicera, och Ekot förklarar varför man valde att publicera.
Klart är dock att publiceringen av de obehagliga grisbilderna var en väl genomtänkt och sen länge planerad aktion av djurrättsaktivister, vars mål är att få folk att sluta äta kött. Under två års tid har man besökt svinstallar nattetid, och fotograferat och filmat på cirka 100 gårdar i södra Sverige.
En god djuromsorg är en viktig förutsättning för alla som arbetar med djur. Det är också en viktig förutsättning för konsumenternas förtroende. Svensk djurskyddslagstiftning ska både gälla och följas, anser jag. Samtidigt kan vi aldrig acceptera intrång på våra gårdar. Många grisföretagare känner sig uthängda, kränkta och orättvist behandlade. Precis som att jag har lika stor förståelse för att många konsumenter blev äcklade av de bilder som visades och ställer sig frågande till hur det egentligen står till med den svenska djuromsorgen. Ett säkert kännetecken för ett mediadrev och kris är konflikt och känslor och väldigt lite information i inledningsfasen.
Nu har det gått en tid, vi har lite mer information. Det har tagits beslut om två olika åtgärder för att säkerställa djurskyddet. En tredjepartcertifiering som ska säkerställa att lagkraven följs, samt även en utvidgad uppgift för besättningsveterinären att kolla djurskyddet när han/hon har sina regelbundna besök på gårdarna. Det blir en försäkring både för mig som grisuppfödare, men även för konsumenten att djurskyddet faktiskt uppfylls.
Även om det varit tuffa veckor föds det tankar om möjligheter ur kris. Att öppna våra gårdar och få närmare kontakt med konsumenten. Att utveckla olika koncept som efterfrågas av konsumenten. Svensk köttproduktion har backat under många år, samtidigt som konsumtionen av importerat kött har ökat i Sverige. Det är hög tid att vända utvecklingen.
Jag har följt rapporteringen och vet att det finns några olika intressenter för slakteriet på Gotland.
Det behövs en ägarkonstellation som har kraften, nätverken och kunskapen att utveckla och rusta slakteriet för framtiden. Jag hoppas den nya ägarkonstellationen snart ska komma på plats, den behövs!
Om några år hoppas jag kunna skriva i min krönika att detta var vändpunkten för den gotländska slakten, då när slakteriet såldes och togs över av den "nya ägarkonstellationen".
Jag önskar alla en god jul och gott nytt år!