USA: Skållhett te och frusen mat

Wilmington, Ohio. Jade Hipke och Rebecca Davis på väg hem med matpaket.Foto: Skip Peterson/Scanpix

Wilmington, Ohio. Jade Hipke och Rebecca Davis på väg hem med matpaket.Foto: Skip Peterson/Scanpix

Foto: Skip Peterson

Politik2010-11-05 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Jag var i USA under ett par oktoberveckor. En vistelse som gav tid att följa samhällsdebatten och att reflektera över både det ena och det andra i såväl det amerikanska som i det svenska samhället.

Det var brinnande valrörelse. Många ansåg den vara den fulaste någonsin. De personliga påhoppen stöd som spön i backen. Mer av angrepp på person än på sakfrågor. Partierna lade ut 4,5 miljarder dollar på annonsering. Det är lätt att se att de pengarna hade kunnat användas på ett bättre sätt i det amerikanska samhället. Mycket tid ägnades åt Tea Party-rörelsen inom det republikanska partiet. Många tror att det republikanska partiet inför presidentvalet 2012 rämnar i två delar, att man kommer att ha ett rent Tea Party-parti och ett mera klassiskt konservativt republikanskt parti. Ibland påminde debatten om Tea Party-rörelsen om vår egen kring Sverigedemokraterna. Muslimhatet frodas även i vissa Tea Party-kretsar.

Jag var i delstaten Ohio, i en liten stad som heter Wilmington. Där är det lätt att se spåren av den ekonomiska krisen. Ohio förlorade 400 000 jobb under krisen. President Obama fick i valrörelsen skulden för vartenda ett av dem. Lilla Wilmington, med 11-12 000 invånare, hade EN stor och viktig arbetsgivare: det multinationella fraktföretaget DHL. I Wilmington hade de en stor bas för flygfrakt, som totalt gav 10 000 jobb och alltså en rejäl arbetspendling från de närliggande större städerna.
DHL lade ner sin verksamhet. Det innebär att i Wilmingtons lilla stadskärna har vart och vartannat hus idag en skylt med "Till salu" eller "Lägenhet att hyra". Det var lätt att se hur lyckligt lottade vi varit i Sverige och på Gotland.

Miljöfrågor ligger också nära till hands att reflektera kring. Så länge dessa inte har ordentligt fotfäste hos den enskilde amerikanen, så kan inte frågor om Kyotoavtal och andra övergripande globala miljöperspektiv vinna politiskt gehör. Så länge som hotellen fortsätter att använda engångsmaterial i frukostmatsalarna, så länge som ordet sopsortering inte får en bred genomslagskraft har man inte lyckats ta de första primära stegen mot ett allmänt miljömedvetande som i sin tur kan leda till förståelse för de globala problemen och USA:s medansvar för dem. Jag berättade med stolthet hur vi här hemma sorterar och lämnar till återvinning. "Amazing" var den vanligaste kommentaren.

Barack Obama installerade i början av oktober uppvärmning med hjälp av solpaneler på Vita Huset. Visserligen hade redan Jimmy Carter en gång gjort det, men ingen av hans efterföljare var intresserade av att ha kvar systemet. Det ska bli intressant att se om Obamas åtgärd skapar bättre förståelse för att olja inte är det optimala för uppvärmning!

Och så då maten! Begreppet lokalt producerad mat börjar bli intressant. Besök på gårdar med egna butiker är populära utflyktsmål på helgerna. Men fortfarande är snabbmaten helt dominerande. Matställen och snabbmatsleverantörer bjuder över varandra i att erbjuda extra stora portioner. I Detroit har 50 procent av befolkningen inte en butik i sitt närområde där man kan köpa färska råvaror (grönsaker, frukt, kött) - endast djupfryst färdiglagad mat att värma i micron. Men medvetandet om behovet att äta rätt och röra på sig kommer. Den dagen det slår igenom fullt ut innebär det en revolution i det amerikanska livsmönstret.