I dagarna åker skolans ansvariga på turné över Gotland för att förklara varför man har för avsikt att lägga ner ett antal skolor hos just dem.
Högstadiet i Fårösund är starkt hotat, men förvånande nog ska det inte bli något möte i Fårösund? Varför kan man undra? Är det redan bestämt att högstadiet där ska bort?
Fåröbornas valfrihet
Just kommunens ytterområden borde ha extra starkt stöd då det är just Sudret och Fårö som avfolkas mest samtidigt som de bara har ett håll att röra sig åt när det gäller jobb och service.
De kan inte lika lätt att sätta sina barn i friskolor i Visby som exempelvis stenkyrkaborna kan göra. Fåröbornas valfrihet är i princip ta det som finns eller flytta.
En ny översiktsplan för Fårö har tagits fram. Områden där tidigare inte ett grässtrå fick röras är nu lämpliga för bebyggelse. Planer finns för 100-tals fast boende fåröbor.
Det är naturligtvis bra att man ser problemet med avfolkningen och vill göra något åt det. Men vem ska bo där? Om man samtidigt planerar att ta bort högstadiet i Fårösund så kan man undra om de olika kommunala förvaltningarna pratar med varandra. Det stora problemet är också arbetstillfällen. De som inte vill/kan bli snickare som bygger sommarstugor har liten chans att hitta sin försörjning.
Mer än nio av tio arbetstillfällen som lyses ut finns i Visby. I en så pass stor ort som Slite ser man nästan aldrig att det finns lediga arbeten. Än mindre då längre norrut.
En Fåröbro hade varit bra
Ett brobygge över sundet är också planerat. Tyvärr är det 20 år för sent. Fårö hinner avfolkas helt innan en bro blir byggd. Jag "emigrerade" 1997 från Fårö. Bara på de åren har Fårös befolkning minskat med drygt 60 personer och av dem som bor kvar är många pensionärer.
En bro minskar naturligtvis restiden för fåröbor. Inte minst skolbarnen har extra långa resor på grund av färjan. Det är ju inte så enkelt som en del tycks tro att färjan går direkt när just du kommer till färjeläget. Kanske kommer en del att flytta tillbaka med en bro. Men med arbete i Visby blir det ändå minst 50 minuter med bil, längre med buss. Och med ökande drivmedelspriser blir ett boende på Fårö än mer ointressant.
För Fårö och Sudret krävs det arbetstillfällen på nära håll för att befolkningen ska hållas uppe. Det klarar inte regionen att skaffa fram utan det är upp till det privata näringslivet att sköta.
Företagen vill till Visby
Men det vet vi ju hur det går till när privata bestämmer var de ska finnas. Det blir i befolkningstäta områden, som vanligt. När inte ens det offentligt ägda Geab ville stanna kvar i det relativt stora Slite finns det inte mycket hopp om att det ska dyka upp företag med anställda längre norrut.
När företagen flyttar/läggs ner på en ort kommer ortens barn också att flytta dit jobben finns. Föräldrarna som har rotat sig med hus och bekanta strävar kvar och då får vi en sned befolkningspyramid. Precis som på Gotlands ytterområden idag.
På Fårö får man hålla tillgodo med sommarföretag. I bästa fall.