Utan spaning ingen aning

Politik2007-04-28 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Alliansen vill nu att hela personliga assistansverksamheten för barn och vuxna i Visby, skall ut på upphandling och konkurrensutsättning.
Redan idag kan alla omsorgstagare välja om man vill ha tjänsten i privat eller kommunal regi.
Jag tycker att detta är alldeles utmärkt. Kunden väljer och utföraren måste hela tiden göra sitt bästa annars riskerar man att förlora en kund.
Det är tydligt att alliansen nu slår in på en ny väg och vill sälja ut all offentlig verksamhet. Kunderna i Visby skall inte längre kunna välja mellan privat eller offentlig drift, utan det skall tydligen bara finnas privata aktörer.

Borgerligt privat monopol?
I förlängningen av detta ser jag risker, som innebär att efter några år så kan vi stå med en ny stor privat aktör som dominerar marknaden. Vad är vitsen med detta?
Jag anser att det inte är bra att lämna ut all kommunal verksamhet inom vårdområdet. Gärna konkurrensutsättning som det är nu, där kommunen är en aktör inom vårdområdet och kunden väljer. Vad blir nästa steg att lämna ut hela äldreomsorgen på anbud?
På senaste fullmäktige började redan bortförklaringarna och argumentationen att det är den förra majoriteten som är ansvarig för kommunens dåliga ekonomi. Vi vet att vi lämnade över ett bokslut som är det bästa som någonsin presenterats för kommunfullmäktige. Ett bokslut som var så bra att det kunde göra bokslutsdispositioner som gynnar innevarande budget.
Om ett år så får vi jämföra resultatet och det skall bli mycket intressant att höra bortförklaringarna från Alliansen om man inte når upp till samma goda resultat.
Jag tror inte väljarna blir så upphetsade av bortförklaringar och att man skyller på andra. Jag tror de är mer intresserade av vad vi gör med skatteinkomsterna och hur besluten påverkar mig och min omgivning.

Sjukvårdens ekonomi
Sjukvården har dragits med stora ekonomiska bekymmer under lång tid. Teknik- och kompetensutvecklingen främst inom sjukhusen springer i rasande takt och det blir allt svårare för de små sjukvårdshuvudmännen att hänga med.
Teknik- och kompetensfrågorna blir alltmer avgörande för om det är möjligt överhuvudtaget att utföra vissa operationer på alla sjukhus. Det blir alltmer specialiserat där operationer för olika diagnoser sker på allt färre orter och blir alltmer koncentrerat. Till detta ökar medicin- och utomlänskostnaderna i samma takt. Vad gör då små sjukhus?
Jo, de ägnar sig åt sparpaket och försöker påverka hemmakostnaderna så gott det går. Jag tror inte att det kommer att räcka till, utan vi måste blicka framåt och analysera vad som sker inom hälso- och sjukvårdsområdet och försöka anpassa oss till detta.
Vilka strukturella förändringar pågår inom tandvården, primärvården, psykiatrin och akutsjukvården? Hur påverkar detta oss på Gotland? Vad behöver vi göra? Jag vet att det låter enkelt men utan spaning ingen aning.
Visst har vi spanat förr men vi vill inte riktigt ta till oss det som sker därför att det passar inte alltid in i den gotländska bilden.
När vi vet detta så måste vi också se sanningen i vitögat och faktiskt våga fatta radikala och nödvändiga beslut. Beslut som inte kommer att gillas av alla medborgare.

Kalkbrytningen på norr
Jag är bekymrad över planerna på att göra Bästeträsk till nationalpark. Vilka är lösningarna som gör att kalkbrytningen skall kunna samsas med stora och viktiga naturvärden?
Om detta inte är möjligt så kommer det att påverka utvecklingen på norra Gotland avsevärt och som politiker ser jag stora moln torna upp. Klarar det gotländska samhället en sådan förändring på arbetsmarknaden också?