Utanförskapet större än befarat
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det verkliga utanförskapet rörde sig inte om det fåtal procent som syntes i statistiken för den öppna arbetslösheten utan var betydligt större än så.
Utan idén om utanförskapet är det möjligt att alliansen varken hade vunnit valet eller kunnat genomföra de, ibland mindre populära, reformer som krävs för att minska arbetslösheten och få ner sjuktalen.
Men arbetsmarknaden är inte det enda område där den socialdemokratiska politiken fått utestängande effekter.
Utanförskapet finns också på hyresmarknaden där regleringar skapar köer i många städer. Förlorarna blir unga och andra utan åratal i bostadskö bakom sig.
Eller i vårdköerna där människor lider eller blir sjukare i väntan på rätt vård. Ett utanförskap som inte motarbetas med stopplagar mot nya sjukhus och vårdcentraler.
Den allt mer uppmärksammade grupp människor som kallas papperslösa är ytterligare ett exempel. Istället för att vistas här som legala arbetskraftsinvandrare tvingas de föra en osäker tillvaro utan uppehållstillstånd och andra rättigheter som borde vara självklara för den som arbetar här.
Att lyfta fram också de här utanförskapen handlar inte om att peka ut vissa människor eller grupper. Utan att visa på de mekanismer som fråntar människor möjligheter på en rad olika områden. Skatter, regleringar och ett motstånd mot marknadslösningar är ofta orsaken. Och liksom på arbetsmarknaden uppstår utanförskapet för att det finns ett innanförskap.
Den som har ett arbete vill hålla uppe lönerna med följden att den som inte har ett arbete får svårare att få ett. Liksom den som bor i en hyresrättslägenhet gärna vill hålla nere hyrorna, med följden att det byggs färre nya bostäder.
Innanförskapet består av dem som är friska och redan har en bostad, ett arbete och ett uppehållstillstånd. Men är det rätt att stänga andra ute för att man värnar om sina egna förmåner?
Allt fler har fått upp ögonen för utanförskapet på arbetsmarknaden. Nu är det hög tid att också börja tala om det utanförskap som finns på andra områden. Först när vi ser det kan vi motarbeta det.