Utbildning för hela människan!
Sång, musik, konst och andra estetiska ämnen nedvärderas i de borgerligas gymnasieskola. Cabaret gav många kunskaper och lärlust, som nu går förlorad.
Foto: Bengan Zettergren
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Förväntan är ett viktigt ord för att kunna lära sig mer och där det inte längre finns förväntan, finns också en stor risk att bli missmodig, trött för att slutligen ge upp.
Övergivna pedagoger
Goda pedagoger ser därför till att förväntan hålls vid liv. Men det är många gånger en ojämn kamp där statens ambitioner och kommunens begränsade ekonomi ofta sätter både elever som lärare i hopplösa lägen. Därtill förvärras allting ytterligare med en ansvarig(?) minister vid namn Jan Björklund.
Mycket fokus har varit på mobiler och "kepor" i klassrummet, men nu marscherar ministern vidare, dessvärre. Nu ska kunskapen förmedlas precis som om kunskap är något statiskt och en dussinvara. Det är inte konstigt om pedagoger idag känner sig övergivna. Lärandet utvecklas genom att också våra olika sinnen stimuleras. Därför finns det inget motsatsförhållande mellan exempelvis musik och matematik. Det lustbetonade har en viktig roll för inlärning, men även för att hålla förväntan vid liv.
På Gotland är vi glada över Kulturskolan och inser att den såväl kompletterar skolan som utvecklar barnen. Oerhört viktigt för att kunna lära mer.
En naturlig fortsättning på gymnasiet kan därför vara att välja ett estetiskt program eller en musik- eller bildklass på samhälls- eller naturvetenskapsprogrammet.
De estetiska ämnena stryps
Det sistnämnda är en verkligt god kombination. Men nu har skolministern beslutat att de estetiska ämnena inte längre är kärnämnen och att det individuella valet inte längre ger lika många poäng som tidigare.
Detta betyder att av taktiska skäl kommer eleverna att välja något som Jan Björklund prioriterar mer. Undervisningen och valen skall delas upp på samma sätt som tidigare eleverna förr följde de gamla klassmönstren.
Att utarma den gotländska gymnasieskolan på detta sätt skulle också utarma såväl kultur- som idrottsliv på ön. Idrottsgymnasiet är också hotat.
Att inte få den kulturella och idrottsliga stimulansen kommer också att öka pressen på eleverna där det i fortsättningen skall vara fokus på det som Jan Björklunds definition av kunskap. Därför är det oerhört viktigt att vi reagerar över det som kan betyda en utarmning av såväl kultur- som idrottsliv på Gotland.
Låt barn och ungdomar få uppleva en utbildning som talar till hela människan och där kunskapen inte begränsas till enbart förmedling!