Utebliven kommunal debatt bäddade för valförlusten
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Den meningen, som jag hittade hos Broderskap, de kristna socialdemokraterna, säger det mesta. Annars ämnar jag inte försöka förklara varför Fredrik Reinfeldt besegrade Göran Persson. Det gör så många andra.
S gjort ett bra jobb
Men varför förlorade vi på Gotland? Det var absolut inte förtjänt. Den majoritet som styrt under mandatperioden har gjort ett bra jobb.
Inget gnissel mellan partierna, mycket bra har uträttats, det ekonomiska resultatet ser äntligen ut som vi vill ha det.
Ändå fick socialdemokraterna 35 procent i riksdagsvalet, men bara 32 procent i kommunvalet.
Jag hittade ett intressant reportage i Aktuellt i politiken, om Kalmar kommun, där det gick tvärtom. Socialdemokraterna fick fem procent mer i kommunvalet än i riksdagsvalet. Kommunalrådet Johan Persson har flera förklaringar till det.
- Vårt sätt att söka brett samarbete och bygga partnerskap med det lokala näringslivet har säkert haft betydelse, säger han.
Vi vet att Gotland får lågt betyg när man undersöker företagsklimatet i kommunerna.
Egentligen tror jag att vår partiledning har bra samarbete med näringslivet. Men det lyfts inte fram. Här tror man ännu att "valet vinns på arbetsplatserna".
Våra riksdagsmän besöker gärna fackklubbar. Däremot hör vi sällan att de diskuterar småföretagens problem. Hur kan vi stärka företagsamheten på ön?
I en utfrågning svarade kommunalrådet Björn Jansson nej på frågan om han ville arbeta för att ta bort arbetsgivarnas ansvar för sjukpenningen.
Vår strategi var att behålla initiativet i media minst ett halvår före valet. Valbudskapet måste kommuniceras på ett sådant sätt att det når fram till väljarna.
Nästan bara rikspolitik
Här skriver riksdagsmän och andra socialdemokrater flitigt på Gotlands Folkblads ledarsida och i insändarspalterna. Ständigt om rikspolitik.
I ett helt år har man ältat ersättningsnivåer i sjukförsäkring och a-kassa, kollektivavtal och moderaternas hot mot välfärden.
Kan det inte tänkas att väljarna röstar i direkt opposition mot all svartmålning? Varför inte diskutera med läsarna frågor som är aktuella i kommunen.
Johan Persson tror också att det är viktigt att profilera partiföreträdarna. I Kalmar satt en duktig politiker och känd fotbollsspelare på affischer över hela stan. Här på Gotland skall man rösta på parti, inte på person.
Det klagas ibland att så få går med i partiet, och ännu färre kommer på partimöten.
Dags för provval?
Tänk om man skulle ge medlemskapet ett värde genom att låta medlemmarna vara med och utse sina företrädare.
Jag vet att socialdemokrater ordnar provval på andra håll. Men inte på Gotland.
Här är det en mycket liten grupp som sätter ihop listan till kommunvalet.
Visst är det käckt med en ung tjej på första plats. Men vem visste något om henne? De flesta väljare är inte i SSU-åldern.
Röstade folk verkligen på moderaterna därför att det var för lite ideologi och klasskamp i socialdemokraternas valkampanj?
Det tror inte jag. I dagens läge handlar det om sådana här handfasta frågor.
Den nödtorftigt hopsnickrade allians, som nu slår sig ner i kommunkansliet kan inte vara den enda tänkbara koalitionen i gotländsk politik. Nu, i efterhand, krävs ett mer kreativt tänkande.