Ett jobb. I bästa fall. Eller i alla fall en ansökan. Det är vad Kulturarvslyftet gett på Gotland hittills.
Reformen skulle ge jobb till personer som varit borta länge från arbetsmarknaden på grund av ohälsa. Den ser tyvärr ut att bli det misslyckande många inom kultursektorn förutspådde.
I hela landet skulle enligt planeringen 1 200 personer komma i jobb i år. Hittills har det blivit 67. Med några i förberedelsestadiet är det kanske 20 till. Kritiken från bland andra DIK, akademikerfacket för kultur och kommunikation, har varit besk och Arbetsförmedlingen skriver nu ner prognosen till 200 personer i år.
-Trög start, säger statssekreterare Joakim Stymne på kulturdepartementet. Det klingar bekant. Det är precis samma ord som riksdagsledamoten Gustaf Hoffstedt (M) använde om restaurangjobben härom veckan.
Kultursektorn behöver resurser och kulturarvet behöver vårdas. Det vet vi på kulturarvstäta Gotland bara alltför väl. Kultursatsningar kan dessutom visa sig lönsamma långt utanför det vi vanligen räknar till kulturen, till exempel hälsovård eller turism.
Vi vet också att sektorn inte är vare sig förmögen eller anslagsgynnad. Kulturutövare hänvisas till sponsring och uppmanas bli bättre på att sälja sig själva. Vad de ska göra som inte klarar det finns det sällan svar på. I kön hos de möjliga sponsorerna ska man dessutom trängas med idrotten som fått samma uppmaning.
Det är inte fel tänkt att se sig om efter möjliga jobb inom kulturarvssektorn. Kulturarvslyftet skulle ge myndigheter, bibliotek och institutioner möjlighet att genomföra projekt där långtidsarbetslösa anställdes för ett år med lönebidrag.
Men regeringen missbedömde kostnaden eller kanske snarare betalningsförmågan hos de tilltänkta arbetsgivarna. De 5 000 kronorna per anställd staten ställer upp med räcker inte. Alltså krävs det antingen omfördelning i redan ansträngda budgetar eller medfinansiering från någon annan.
Det är just det som hänt här på ön. Någon måste kunna medfinansiera för att den enda ansökan ska kunna resultera i ett jobb. Museichefen Lars Sjösvärd är inte särskilt hoppfull om att ens detta jobb blir av.
-Lägg ner Kunskapslyftet, kräver nu både Socialdemokraterna och Vänstern. De föreslår i stället en utveckling av sysselsättningsprojektet Access som regeringen la ner 2009. Där flyttades medel från arbetsmarknadsområdet till kulturområdet och 1 000 personer sysselsattes, varav tre av fyra fortsatte efter att projektet upphört.
Det verkar vettigt.